hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Óriási változás a gyedben 2016-tól! Módosul a táppénzszabály is

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Jelentősen változnak jövő januártól a gyermekgondozási díjra (gyedre), a táppénzre, a nyomtatványokra és az egyidejűleg több ellátás folyósítására vonatkozó szabályok. Ebben a sorrendben ismertetjük a 2016. januártól alkalmazandó új szabályokat.

Változások a gyermekgondozási díjban

Talán a legfontosabb változás a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényben (Ebtv.) január 1-jétől az lesz, hogy a gyermekgondozási díj mellett már nem csak a gyermek egyéves kora után lehet dolgozni, hanem a gyermek születését követő 169. naptól. Azaz a gyermekgondozási díj teljes időszaka alatt lehet keresőtevékenységet folytatni, ráadásul minden idő- és jövedelemkorláttól mentesen.

Könnyítés, hogy január 1-jétől a gyermekgondozási díj iránti kérelem benyújtható a csecsemőgondozási díj iránti kérelemmel együtt is.

A gyed maximális összege

2015. július 1-jétől változtak a gyed szabályai. A jelenleg érvényes szabály szerint csak a júliustól hatályos új rendelkezések alapján megállapított gyednél lehet alkalmazni a maximális összeg januári felülvizsgálatát. Ezen a szabályon változtat a módosítás, mely szerint a korábbi szabályok alapján számított gyed esetén is alkalmazni kell, hogy a maximális összegben megállapított gyed összegét minden év január 15-éig hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével, január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a gyedre vonatkozó további változások részletes ismertetése mellett a táppénzre, a nyomtatványokra és az egyidejűleg több ellátás folyósítására vonatkozó módosuló szabályokat is bemutatjuk.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31