hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öregségi nyugdíj vagy rokkantsági ellátás: melyik előnyösebb?

  • adozona.hu

Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat. Milyen következményekkel jár a választás? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdező a következők után érdeklődött: „Rokkantnyugdíjasként kaptam egy levelet az NYUFIG-tól, ami szerint választhatom az öregségi nyugdíjat. Jár az valamilyen hátránnyal, ha rokkantnyugdíj helyett öregségi nyugdíjat kapok? Kapok például fogyatékos támogatást is, azt elveszíteném? Vagy, ha jól tudom, elhalálozás esetén a feleségem nem kapna özvegyi nyugdíjat rokkantsági nyugdíj esetén, csak öregséginél.”

Amennyiben Ön 1955. előtt született és 2012. előtt megállapított rokkantsági nyugellátása 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásba „fordult át”, az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor valóban választhatja, hogy a rokkantsági ellátása a nyugdíjkorhatár betöltésétől – azonos összegben – öregségi nyugdíjként kerüljön továbbfolyósításra. Ezen választás alapján Ön ismételten saját jogú nyugdíjassá válhat, hiszen a folyósított rokkantsági ellátása nem minősül nyugellátásnak – szögezte le elöljáróban szakértőnk.

Az a tény, hogy ellátása már nem rokkantsági ellátásként, hanem saját jogú nyugellátásként kerülne továbbfolyósításra, nem befolyásolja a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal kapcsolatban szeretném tájékoztatni, hogy az elhunyt jogszerző házastársa abban az esetben is jogosultságot szerezhet özvegyi nyugdíjra, ha a jogszerző az elhalálozás időpontjában nem öregségi nyugdíjban, hanem rokkantsági ellátásban részesült. A különbség az özvegyi nyugdíj összegének kiszámításában van, nevezetesen, amennyiben a jogszerző öregségi nyugdíjasként halálozik el, úgy abban az esetben az ideiglenes özvegyi nyugdíj a halál időpontjában folyósított öregségi nyugdíj 60 százaléka. Ezzel szemben, ha a jogszerző rokkantsági ellátásban részesülőként halálozik el, úgy abban az esetben ki kell számolni, hogy a jogszerzőt milyen összegű öregségi nyugdíj illette volna meg a halála időpontjában, és az ideiglenes özvegyi nyugdíj ennek az elméleti öregségi nyugdíjnak lenne a 60 százaléka.

Végezetül meg szeretném említeni, hogy a nyugdíjkorhatára betöltésekor, azon túlmenően, hogy kérheti a rokkantsági ellátásának azonos összegben öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítását, külön igénybejelentés benyújtásával kérelmezheti az öregségi nyugdíja megállapítását is. Az igénybejelentés során célszerű jelezni, hogy a nyugellátás megállapítását abban az esetben kéri, ha az új megállapítás magasabb összegű nyugellátást eredményez, mint ha a rokkantsági ellátása kerülne öregségi nyugdíjként továbbfolyósításra. Ebben az esetben az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv kiszámolja a várható öregségi nyugdíja összegét és az erről szóló tájékoztatást követően Ön dönthet arról, hogy mely összeget kéri nyugdíjként folyósítani – válaszolta szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close