hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjnövelés: mikor lehet, mikor nem?

  • adozona.hu

Szolgálati járandóságban részesülő személy jogviszonya után jár-e nyugdíjnövelés? Másként látja a bíróság, másként a Kúria.

Az alperes első fokon hozott határozatát, melyben az igénylő nyugdíjnövelés iránti igényét elutasította, a másodfokon eljáró társadalombiztosítási szerv helybenhagyta megállapítva, hogy az igénylő szolgálati nyugdíja 2012. január 1. napjától szolgálati járandóságként került folyósításra. Ez utóbbi ellátás nem minősül saját jogú nyugellátásnak, ezért Tny. 22/A §-a alapján a P Zrt.-nél 2012. január 1-jétől december 31-éig fennállt jogviszonyából származó jövedelme után nyugdíjnövelés nem volt megállapítható.

A felperes kérte a társadalombiztosítási szervek határozatainak hatályon kívül helyezését és az alperes új határozat hozatalára utasítását, mivel jogviszonya 2012. január 1. óta folyamatos, így azt megelőzően a nyugdíjnövelésre jogot szerzett. Az alperes ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte határozataiban foglalt indokait fenntartva.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a társadalombiztosítási szervek határozatait hatályon kívül helyezte és az alperest új eljárás lefolytatására kötelezte. A bíróság megállapította, hogy a felperes 2007. december 1-jét követően szolgálati nyugdíjban részesült, mely ellátás korhatár előtti ellátás. A felperes a 2012-es évet megelőzően – szolgálati nyugdíj mellett – keresőtevékenységet folytatott, mely jogviszonyára tekintettel a 2011-es évre alperes a 0,5 százalékos nyugdíjnövelést megállapította. A Khtv. 6. §-ából levezethetően, amennyiben a felperes szolgálati nyugdíj melletti munkavégzése alapján 2011. évben a nyugdíjnövelésre jogot szerzett, úgy ez a jogosultsága a szolgálati járandóság melletti munkavégzés esetére 2012-ben is megmaradt. A Khtv. 6. § azokat a szolgálati járandóságban részesülőket zárja ki a nyugdíjnövelésből, akik csupán 2012. január 1-jét követően kezdenek keresőtevékenységet végezni. A bíróság álláspontja szerint a Khtv. 6. § rendelkezése a szerzett jogok védelmét szolgálja az által, hogy aki 2012. január 1. előtt már keresőtevékenységet folytatott, az 2012. január 1-ét követően is jogosult legyen a nyugdíjnövelésre.

A jogerős ítélet ellen az alperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet, annak hatályon kívül helyezése és a bíróság új eljárásra utasítását kérte a Tny. 22/A §-a és a Khtv. 6. §-a megsértését állítva.

A felperes szolgálati nyugdíja mellett 2011. január 11-étől a P Zrt.-nél foglalkoztatási jogviszonyt létesített. Az alperes a felperes részére – kérelmére – 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelést állapított meg a 2011. január 11–2011. december 31. közötti időszak figyelembe vételével. A felperes szolgálati nyugdíja saját jogú nyugellátásnak minősült, mely a Khtv. 5. § (1) bekezdése alapján 2012. január 1. napjától szolgálati járandóságként került továbbfolyósításra. 2012. január 1-étől a saját jogú nyugdíjas személyi köréből kikerültek azok a személyek, akik 2011. december 31-éig szolgálati nyugdíjban részesültek, de nyugdíjuk az öregségi nyugdíjkorhatár el nem érése miatt 2012. január 1. napjával átminősült szolgálati járandósággá. Az új ellátás megállapítására és folyósítására – a külön nem szabályozott kérdésekben – a nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseket kellett alkalmazni.

A Khtv. 6. § (1) bekezdése szerint a korhatár előtti nyugellátás mellett folytatott munkavégzés alapján nyugdíjnövelésre 2012. január 1-je előtt megszerzett jog érvényesítésére benyújtott kérelemre a szolgálati járandóságot növelni kell. A szolgálati járandóság mellett 2012. január 1. után végzett kereső tevékenységgel az érintettek – mivel nem nyugdíjasok – nem nyugdíjnövelésére jogosultak, hanem szolgálati időt szereznek. A Khtv. 18. §-a ezen személyek esetére biztosítja, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követő 6 hónapon belül – nyugdíj megállapító szervtől kérje az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátásban, illetve a szolgálati járandóságban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett.

A Kúria a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és – tekintve,hogy a felülvizsgált társadalombiztosítási határozat nem jogszabálysértő –, a felperes keresetét elutasította. (Pp. 275. § (4) bekezdés)

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Étkezési utalvány felhasználása

Nagy Norbert

adószakértő

Ráépítési jog

Nagy Norbert

adószakértő

Fordított adózás – áfa

Nagy Norbert

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X