hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjnövelés: mikor lehet, mikor nem?

  • adozona.hu

Szolgálati járandóságban részesülő személy jogviszonya után jár-e nyugdíjnövelés? Másként látja a bíróság, másként a Kúria.

Az alperes első fokon hozott határozatát, melyben az igénylő nyugdíjnövelés iránti igényét elutasította, a másodfokon eljáró társadalombiztosítási szerv helybenhagyta megállapítva, hogy az igénylő szolgálati nyugdíja 2012. január 1. napjától szolgálati járandóságként került folyósításra. Ez utóbbi ellátás nem minősül saját jogú nyugellátásnak, ezért Tny. 22/A §-a alapján a P Zrt.-nél 2012. január 1-jétől december 31-éig fennállt jogviszonyából származó jövedelme után nyugdíjnövelés nem volt megállapítható.

A felperes kérte a társadalombiztosítási szervek határozatainak hatályon kívül helyezését és az alperes új határozat hozatalára utasítását, mivel jogviszonya 2012. január 1. óta folyamatos, így azt megelőzően a nyugdíjnövelésre jogot szerzett. Az alperes ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte határozataiban foglalt indokait fenntartva.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a társadalombiztosítási szervek határozatait hatályon kívül helyezte és az alperest új eljárás lefolytatására kötelezte. A bíróság megállapította, hogy a felperes 2007. december 1-jét követően szolgálati nyugdíjban részesült, mely ellátás korhatár előtti ellátás. A felperes a 2012-es évet megelőzően – szolgálati nyugdíj mellett – keresőtevékenységet folytatott, mely jogviszonyára tekintettel a 2011-es évre alperes a 0,5 százalékos nyugdíjnövelést megállapította. A Khtv. 6. §-ából levezethetően, amennyiben a felperes szolgálati nyugdíj melletti munkavégzése alapján 2011. évben a nyugdíjnövelésre jogot szerzett, úgy ez a jogosultsága a szolgálati járandóság melletti munkavégzés esetére 2012-ben is megmaradt. A Khtv. 6. § azokat a szolgálati járandóságban részesülőket zárja ki a nyugdíjnövelésből, akik csupán 2012. január 1-jét követően kezdenek keresőtevékenységet végezni. A bíróság álláspontja szerint a Khtv. 6. § rendelkezése a szerzett jogok védelmét szolgálja az által, hogy aki 2012. január 1. előtt már keresőtevékenységet folytatott, az 2012. január 1-ét követően is jogosult legyen a nyugdíjnövelésre.

A jogerős ítélet ellen az alperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet, annak hatályon kívül helyezése és a bíróság új eljárásra utasítását kérte a Tny. 22/A §-a és a Khtv. 6. §-a megsértését állítva.

A felperes szolgálati nyugdíja mellett 2011. január 11-étől a P Zrt.-nél foglalkoztatási jogviszonyt létesített. Az alperes a felperes részére – kérelmére – 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelést állapított meg a 2011. január 11–2011. december 31. közötti időszak figyelembe vételével. A felperes szolgálati nyugdíja saját jogú nyugellátásnak minősült, mely a Khtv. 5. § (1) bekezdése alapján 2012. január 1. napjától szolgálati járandóságként került továbbfolyósításra. 2012. január 1-étől a saját jogú nyugdíjas személyi köréből kikerültek azok a személyek, akik 2011. december 31-éig szolgálati nyugdíjban részesültek, de nyugdíjuk az öregségi nyugdíjkorhatár el nem érése miatt 2012. január 1. napjával átminősült szolgálati járandósággá. Az új ellátás megállapítására és folyósítására – a külön nem szabályozott kérdésekben – a nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseket kellett alkalmazni.

A Khtv. 6. § (1) bekezdése szerint a korhatár előtti nyugellátás mellett folytatott munkavégzés alapján nyugdíjnövelésre 2012. január 1-je előtt megszerzett jog érvényesítésére benyújtott kérelemre a szolgálati járandóságot növelni kell. A szolgálati járandóság mellett 2012. január 1. után végzett kereső tevékenységgel az érintettek – mivel nem nyugdíjasok – nem nyugdíjnövelésére jogosultak, hanem szolgálati időt szereznek. A Khtv. 18. §-a ezen személyek esetére biztosítja, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követő 6 hónapon belül – nyugdíj megállapító szervtől kérje az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátásban, illetve a szolgálati járandóságban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett.

A Kúria a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és – tekintve,hogy a felülvizsgált társadalombiztosítási határozat nem jogszabálysértő –, a felperes keresetét elutasította. (Pp. 275. § (4) bekezdés)

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close