hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjkorhatár és munkanélküliség: besokalltak az olasz nők

  • MTI

"Ha nem a nők, akkor kicsoda?" jelszóval rendezett vasárnap országos tiltakozást az idén született olasz nőmozgalom, amely ezúttal a nők nyugdíjkorhatárának megemelése ellen hallatta szavát.

A rózsaszín sálat viselő nők (és férfiak) ismét megtöltötték a római Piazza del Popolo terét.  A Ha nem most, mikor? elnevezésű mozgalom nem tudta megismételni a  február 13-i egymilliós tüntetés sikerét - akkor a volt kormányfő, Silvio Berlusconi által frekventált lányokkal szemben  a nők méltóságáért vonultak utcára -, de most is több tízezren szorgalmaztak jogokat, esélyegyenlőséget, a nők közéleti szerepének megerősítését.      

"A kormány február óta megváltozott, Itália és a nők helyzete nem" - fogalmazott a nőmozgalom egyik vezetője, Francesca Comencini rendező. Hozzátette, hogy a tüntetéssel a Mario Monti vezette új olasz kormánynak kívántak üzenni. "A válságból csakis a nőkkel lehet kilábalni. Nők nélkül nincsen gazdasági növekedés, nincs demokrácia, nincsen változás" - mondta. A római megmozdulás színpadán szociológusnők, közgazdásznők, újságírónők és mások számoltak be az olasz nők rendkívüli szociális szerepvállalásáról.
   
Luisa Rizzitelli, a Ha nem most, mikor? másik vezetője elmondta, hogy  a nők 30 százalékkal kevesebbet keresnek ugyanabban a beosztásban levő férfi kollégáiknál. Több a diplomás nő mint a férfi, mégis több közöttük a munkanélküli és nyugdíjasként is szegényebbek. "A Monti-kormány 2018-ra 66 évre emeli a nők nyugdíjkorhatárát, ezért cserébe valamit adni is kell. A 30 éves koruk előtt gyereket vállaló nők 55 százaléka semmilyen segélyben nem részesül" -  sorolta Rizzitelli.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs