hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjazás előtt áll? Így kérdezheti le biztosítási jogviszonyait

  • Winkler Róbert
1

A nyugdíj előtt állók közül sokan szeretnék ellenőrizni, hogy korábbi biztosítási jogviszonyuk szerepel-e a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban. Utóbbi megismerésére több lehetőség is van. Az erre irányuló kérelmek elbírálására a kérelmező lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalok, illetve ezen hivatalok kerületi/járási hivatalai rendelkeznek hatáskörrel.

A hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) rendelkezései alapján lehetőség nyílik a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba bejelentett adatainkról kivonatot kérni, mely kérelmet az érintett személy vagy képviselője terjesztheti elő a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél. A kivonat tartalmazza, hogy az érintett személynek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban rendelkezésre álló adatok alapján mely foglalkoztatónál milyen időszakban állt fenn biztosítási jogviszonya, továbbá kérelmezni lehet a kereseti/jövedelmi adataink feltüntetését is 1988. január 1-jétől kezdődően. A kivonat kérhető a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában található összes adatra, vagy egy meghatározott időszakra, illetve konkrét foglalkoztatóra vonatkozóan is. A kivonatot az arra irányuló kérelem beérkezését követő 15 napon belül ki kell adni.

A kivonat kiadására irányuló kérelmet személyesen vagy postai úton lehet benyújtani, illetve elektronikus úton, saját Ügyfélkapun keresztül a https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/ honlapon a Nyomtatványok/Nyomtatványtár menüpontban található K70 számú, "Kérelem a nyugdíjbiztosítás által nyilvántartott adatokra vonatkozóan" elnevezésű űrlap beküldésével. A kitöltött kérelmet az érintett személy lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterülete részére kell megküldeni az eljárás megindítása érdekében. Elérhetőségükről részletes információ található a Magyar Államkincstár honlapján, az Ügyintézés/Elérhetőségek címszó alatt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy hogyan juthat hozzá nyugdíjbiztosítási adataihoz hatósági bizonyítvány, illetve adategyeztetés révén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Nem kellene valami olyasmit hirdetni, ami nem működik. Próbaképpen én is lekérdeztem.

Júliusban.

Erről ennyit.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close