hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nélkülözhetetlen információk nyugdíjba készülőknek

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Tudta Ön, hogy kártérítés illeti meg, ha késlekedik a nyugdíjintézet? Meddig lehet a nyugellátás iránti igénytől visszakozni? Meddig kérheti nyugdíja újraszámítását? Mikor van lehetőség akár több éve lezárt nyugdíjügyben is a nyugdíjas szempontjából pozitív módosításra? Ezekre és még sok egyébre is választ kap.

Nyújtsa be igényét a nyugdíjra, de ne ijedjen meg, ha elutasítják! Már nyert, mert legalább megismeri az aktuális „állást”, például: öregségi nyugdíjra még nem jogosult, de a 40 évre már igen. Gyakran hangzanak el a szakember számára banálisnak tűnő kérdések a nyugdíjigény benyújtásával kapcsolatban, ám ez nem meglepő, hisz mindenki csak egyszer megy nyugdíjba.

A sajátjogú nyugellátás egyike azon társadalombiztosítási ellátásoknak, amelyet „elvileg” életünkben csak egy alkalommal igényelünk, ami azt is jelenthetné, hogy amennyiben helyesen töltjük ki az igénybejelentőt és odafigyelünk a jogosultsági feltételekre, nyugdíjügyben mindössze egyetlen egyszer kell ügyfélként megjelennünk. Sőt személyesen akár egyszer sem, hiszen a nyugellátásra vonatkozó igény akár elektronikusan is be lehet nyújtani.  (A feltételes mód azért is indokolt, mert a nyugdíjigény – amely egyébként költség és illetékmentes – elutasítás esetén akár rövid időn belül ismét benyújtható. Az eleve „vesztes” igényt többnyire azért szokták beadni, mert az elutasító határozat indoklása pontos tájékoztatást ad a jogosultsági feltételek – szolgálati idő, jogosultsági idő – aktuális „állásáról”.)

Hogy az igényt mennyivel lehet előbb benyújtani arról a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény, illetve végrehajtási rendelete nem tartalmaz előírást. Figyelembe véve, hogy a közigazgatási eljárás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 71/A szakasza értelmében, az ügyben 60 napon belül mindenképpen érdemi döntést kell hozni, (hiszen az említett határidő túllépése esetén a függő hatályú döntés értelmében az igénylőt 10 ezer forintos „kártérítés” illeti meg), az igényt a matematika szabályai szerint is legfeljebb csak 60 nappal előbb lehet benyújtani. Tekintve azonban, hogy az elbírálás optimális esetben sem egy-két nap, célszerűbb a jogosultság napjától számított 30 napon belül jelentkezni a kérelemmel.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: meddig lehet a nyugellátás iránti igénytől visszakozni, meddig kérheti nyugdíja újraszámítását, és mely esetben van lehetőség  akár több éve lezárt nyugdíjügyben is a nyugdíjas szempontjából nézve pozitív módosításra!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Kalkulátorunk segítségével számítsa ki várható nyugdíját!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close