hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nélkülözhetetlen információk nyugdíjba készülőknek

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Tudta Ön, hogy kártérítés illeti meg, ha késlekedik a nyugdíjintézet? Meddig lehet a nyugellátás iránti igénytől visszakozni? Meddig kérheti nyugdíja újraszámítását? Mikor van lehetőség akár több éve lezárt nyugdíjügyben is a nyugdíjas szempontjából pozitív módosításra? Ezekre és még sok egyébre is választ kap.

Nyújtsa be igényét a nyugdíjra, de ne ijedjen meg, ha elutasítják! Már nyert, mert legalább megismeri az aktuális „állást”, például: öregségi nyugdíjra még nem jogosult, de a 40 évre már igen. Gyakran hangzanak el a szakember számára banálisnak tűnő kérdések a nyugdíjigény benyújtásával kapcsolatban, ám ez nem meglepő, hisz mindenki csak egyszer megy nyugdíjba.

A sajátjogú nyugellátás egyike azon társadalombiztosítási ellátásoknak, amelyet „elvileg” életünkben csak egy alkalommal igényelünk, ami azt is jelenthetné, hogy amennyiben helyesen töltjük ki az igénybejelentőt és odafigyelünk a jogosultsági feltételekre, nyugdíjügyben mindössze egyetlen egyszer kell ügyfélként megjelennünk. Sőt személyesen akár egyszer sem, hiszen a nyugellátásra vonatkozó igény akár elektronikusan is be lehet nyújtani.  (A feltételes mód azért is indokolt, mert a nyugdíjigény – amely egyébként költség és illetékmentes – elutasítás esetén akár rövid időn belül ismét benyújtható. Az eleve „vesztes” igényt többnyire azért szokták beadni, mert az elutasító határozat indoklása pontos tájékoztatást ad a jogosultsági feltételek – szolgálati idő, jogosultsági idő – aktuális „állásáról”.)

Hogy az igényt mennyivel lehet előbb benyújtani arról a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény, illetve végrehajtási rendelete nem tartalmaz előírást. Figyelembe véve, hogy a közigazgatási eljárás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 71/A szakasza értelmében, az ügyben 60 napon belül mindenképpen érdemi döntést kell hozni, (hiszen az említett határidő túllépése esetén a függő hatályú döntés értelmében az igénylőt 10 ezer forintos „kártérítés” illeti meg), az igényt a matematika szabályai szerint is legfeljebb csak 60 nappal előbb lehet benyújtani. Tekintve azonban, hogy az elbírálás optimális esetben sem egy-két nap, célszerűbb a jogosultság napjától számított 30 napon belül jelentkezni a kérelemmel.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: meddig lehet a nyugellátás iránti igénytől visszakozni, meddig kérheti nyugdíja újraszámítását, és mely esetben van lehetőség  akár több éve lezárt nyugdíjügyben is a nyugdíjas szempontjából nézve pozitív módosításra!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Kalkulátorunk segítségével számítsa ki várható nyugdíját!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs