hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka nyugdíj mellett: ami nem számít bele a jogosultsági időbe

  • adozona.hu

A kétezres évek elején öt évig baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő magánszemély három évig dolgozott az ellátás mellett. Ez az időszak beleszámít-e a jogosultsági időbe? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Magánszemély 2000-2005. között baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült. Ezen időszak alatt három évig munkaviszonyban állt. A nyugdíjtörvény szerint a jogosultság feltétele a keresettel járó munkavégzés, illetve az azzal egy tekintet alá eső biztosítás. Ezzel ellentétben a szolgálati idő esetében a Tbj. szerinti biztosítotti jogviszony számít. Mindent összevetve nem egyértelmű a szabályozás – ecsetelte olvasónk.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. paragrafusának (2b) bekezdése meghatározza, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása szempontjából jogosultsági időnek minősül egyebek között a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő. Az előzőek alapján tehát jogosultsági időként kizárólag olyan jól meghatározott biztosítási jogviszonyt lehet elismerni, amely alapján az érintett személy az általános szabályok szerint szolgálati időt szerez.

A Tny. 37. paragrafusának (1) bekezdése arról rendelkezik, hogy a Tbj.-ben biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31. napját követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták, illetve vállalkozók esetében megfizették.

A korabeli jogi szabályozás a saját jogú nyugdíjas részére a nyugdíj melletti keresőtevékenysége alapján nem írta elő a nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettséget. A saját jogú nyugdíjas a nyugdíj melletti keresőtevékenységéből származó keresetei után kizárólag 2007. április 1-től köteles nyugdíjjárulék fizetésére. Ezen járulékfizetés alapján azonban az érintett nyugdíjas további szolgálati időt nem szerez, a nyugdíjjárulék-fizetése alapján nyugdíjnövelésre lesz jogosult a nyugdíjas.

A fentiekre való tekintettel a 2000-2005 között baleseti rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés, keresőtevékenységből származó keresetek után az érintett saját jogú nyugdíjasnak nem volt nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége, ezért e keresőtevékenysége alapján újabb szolgálati időt nem szerzett, ennek hiányában pedig a nyugdíj melletti keresőtevékenysége a nők kedvezményes nyugdíjazásánál nem vehető figyelembe jogosultsági időként.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close