hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így mehetnek nyugdíjba a ciprusiak: kevesebb járulék, ez jár cserébe

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A magyarországinál jóval kevesebb társadalombiztosítási járulékot fizetnek a ciprusi munkáltatók és munkavállalók, cserében viszont a betegeknek önrészt kell fizetniük az orvosi, fogorvosi kezeléskért. A nyugdíjkorhatár pedig ugyanannyi, mint nálunk.

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Ciprus társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

A szigetország társadalombiztosítási rendszerét járulékokból, valamint az állam által fizetett hozzájárulásból finanszírozza. A munkavállalók esetében a járulék mértéke a biztosítási járulékalapot képező jövedelem 17,9 százaléka (a 2012-es adatok szerint), ebből a munkavállaló és a munkáltató egyaránt 6,8-6,8 százalékot fizet, amit az állam 4,3 százalékkal told meg minden solgozó után.

A biztosítási járulékalapot képező jövedelem alapösszegét minden évben felülvizsgálják. A betegek is hozzájárulnak a társadalombiztosítás fedezetének megteremtéséhez, méghozzá az ellátás során megfizetett önrésszel. A betegeknek az orvosi, fogorvosi kezelésekért önrészt kell fizetniük.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, ameyben bemutatjuk a szigetország társadalombiztosítási rendszerének egyes elemeit.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs