hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mezőgazdasági őstermelők figyelem! Közeledik az I. negyedéves bevallás határideje

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Közeledik a mezőgazdasági őstermelők I. negyedéves bevallásának (2058-as) benyújtási határideje, így nem haszontalan, ha áttekintjük a kötelezettségek megállapításának legfontosabb szabályait annál is inkább, mivel az I. negyedévi értékek mindenképpen különböznek a 2019. IV. negyedévi összegektől.

Az említett bevallásra csak az a mezőgazdasági őstermelő kötelezett, akire e jogviszonya alapján kiterjed a biztosítás.

[Emlékeztetőül: az 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény 5. § (1) i) pontja értelmében a mezőgazdasági őstermelőre kiterjed a biztosítás, kivéve, ha

♦ kiskorú;
♦ sajátjogú nyugdíjas;
♦ más jogviszonyban (ide nem értve a Tbj. 5. § (1) g) pontja és (2) bekezdése szerinti munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt, illetve, ha és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte; valamint
♦ a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen nem éri el a 20 évet.)

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

A járulékfizetési kötelezettség meghatározása során az első szempont, hogy az érintett kezdőnek minősül-e vagy sem. Semmiképpen sem kezdő az őstermelő, ha 2019-ben is folytatott őstermelői tevékenységet, függetlenül attól, hogy e jogviszonya alapján biztosított volt-e vagy sem.

Például, ha valaki munkaviszonya mellett évek óta őstermelő tevékenységet is folytatott, és a munkaviszonya december 31-én megszűnt, akkor ő 2020-ban – noha csak ettől az időponttól biztosított őstermelőként – nem tekintendő kezdőnek.

A kezdő mezőgazdasági őstermelő havi járulékalapja [a Tbj. 30/A. § (1) bekezdés értelmében] a minimálbér, amely után 10 százalékos nyugdíjjárulékot és 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot köteles bevallani és fizetni.

Ha nem kezdőről van szó, az első lépés annak meghatározása, hogy az érintett 2019. évi – jogszabályban meghatározott támogatásokkal csökkentett – bevétele elérte-e a 8 millió forintot vagy sem.

Ha, igen, akkor a havi járulékalapja szintén a minimálbér, amely után ebben az esetben is 10 százalékos nyugdíjjárulékot és 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot köteles bevallani és fizetni [Tbj. 30/A. § (1) bekezdése].

Amennyiben az előző évi bevétel nem haladja meg a 8 millió forintot, akkor a havi járulékalap az előző évi bevétel (de ekkor már a támogatásokat is figyelembe kell venni) 20 százalékának az egytizenketted része, amely után viszont csak 10 százalékos nyugdíjjárulékot és 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetni [Tbj. 30/A. § (2) bekezdése].

És végül a negyedik lehetőség, amely mindhárom esetben szóba jöhet: ha az érintett a magasabb ellátási alap érdekében önként magasabb járulékalap után vállalja a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék megfizetését és erről a negyedéves bevallásban nyilatkozik. (E nyilatkozat az adóév egészére szól.) Ebben az esetben a havi járulékalap a mezőgazdasági őstermelő által megjelölt összeg.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen esetekben mentesül az őstermelő a járulékfizetési kötelezettség alól, illetve számpéldán szemléltetve a járulékalap miként számítható ki!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31