hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység gyermekgondozási támogatások mellett

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Gyakran merül fel a kérdés, miként alakul a mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettsége abban az időszakban, amikor gyermekvállalással összefüggő ellátások valamelyikében (például csed, gyet) részesül, illetve hogyan érinti az ezekre vonatkozó jogosultságát az őstermelői tevékenység.

A jogalkalmazók bizonytalansága indokolt, hiszen a kérdéskörrel összefüggésben kevesebb "kapaszkodó" áll rendelkezésünkre, mint az egyéni vállalkozók esetében.

Márpedig a jogszabály e tekintetben az egyéni vállalkozókra vonatkozó előírásokhoz "navigál", hiszen a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 41. paragrafusának (6) bekezdése úgy szól, hogy a mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségére a 40. paragrafus (2)–(3) bekezdéseiben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

A 40. paragrafus (2) bekezdése szerint nem terheli a minimális járulékfizetési kötelezettség az egyéni vállalkozót arra az időtartamra, amely alatt

1.)  táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban és gyetben, illetve

2.)  gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül, kivéve, ha ezen ellátások időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja,

3.)  katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,

4.)  fogvatartott,

5.)  ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát, egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti.

A (3) bekezdés pedig arról rendelkezik, hogy ha a fent említett körülmények a naptári hónap teljes tartamán át nem állnak fenn, a járulékfizetési kötelezettség meghatározásánál egy-egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kell alapul venni.

Ez utóbbi bekezdés megfelelő alkalmazása nem okoz semmilyen nehézséget, ám a (2) bekezdés tekintetében felmerülhetnek kérdések a személyes közreműködéssel kapcsolatban. A fogalom problémát jelenthet a csed, illetve a 2.) pontban említett ellátások tekintetében.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, miért jelent ez gondot, és milyen áthidaló lehetőségekkel számolhatnak az érintettek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs