76 találat a(z) rokkant cimkére

Családi adókedvezmény Kérdés

Gyod mellett rokkantsági ellátás Kérdés

Személyi kedvezmény Kérdés

Kedves Szakértő! Alábbi témában szeretném segítségét kérni ! Alkalmazottunk házastársa teljes cselekvőképtelen rokkant. Munkavállalónk a gyámja, és erre tekintettel ő kapja a rokkantsági ellátást a férje után. Érdeklődnék, hogy munkavállalónk jogosult-e valamilyen adó-, illetve járulékkedvezményre, mi mint munkáltató jogosultak vagyunk-e járulékkedvezményre? Segítségét előre is köszönöm! Tünde

Rokkantnyugdíjas-ellátás és saját jogú nyugdíj Kérdés

Tisztelt szakértő! Az egyik ismerősöm eddig leszázalékolt rokkantnyugdíjas-ellátást kapott. 1955-ös születésű, és most 2019.04.30.-án tölti be az előírt nyugdíjkorhatárt. Ilyenkor mi a teendő? A nyugdíjat hivatalból állapítják meg, vagy kérni kell? Milyen növekedésre számíthat? Üdvözlettel.

Rehabilitációs hozzájárulás, rokkant dolgozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk foglalkoztatni C2 minősítésű, 47 százalékos egészségi állapotú dolgozót 4 órás munkaviszonyban. Tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban egyéb körülménye foglalkozási rehabilitációja nem javasolt. Foglalkozási rehabilitálthatóság minősítése: nem javasolt. Foglalkoztatható-e például vendéglátó kisegítő pohár leszedő munkakörben. (Kizárt az orvos szerint fokozott érzelmi, pszichés terhelés, fokozott figyelmet igénylő munkavégzés, gyakori hajolás, gyaloglás, tárgyak emelése, nehéz fizikai megterhelés, időkényszer keretei között munkavégzés, tartós azonos testhelyzet, tartós álló testhelyzet, több műszakos munkarend) egy műszakban dolgozna négy órát, tartósan nem hajol, nem emel, nem áll. Igénybe vehető-e utána a rehabilitációs kedvezmény, valamint a cég rehabilitációs hozzájárulás számításánál csökkentő tényezőként figyelembe veheti-e? Alkalmazható-e egyáltalán? Köszönöm válaszát előre is.

Rokkantnyugdíj Kérdés

Fiam 28 éves, 80%-os egészségkárosodása van. Jelenleg rokkantsági járadékban, saját jogú családi pótlékban részesül, és mellette 4 órás munkaviszonyban dolgozik. A munkahelye hamarosan megszűnik, így elveszíti a munkáját. Rokoni segítséggel dolgozik a jelenlegi munkahelyén, új munkahely képességei miatt nem jöhet számításba. Az elmúlt 5 évben több mint 3 évnyi munkaviszonyt szerzett. Jogosult-e (érdemes-e) rokkantnyugdíjra? Megtarthatja-e a rokkantnyugdíj mellett a saját jogú családi pótlékot? Meddig járhat neki saját jogú családi pótlék? Előre is köszönöm válaszukat, tisztelettel: Antal

Saját jogon járó családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alkalmazott jelenleg 6 órában (ami rugalmas) dolgozik rokkantként, rokkantsági járadékot és emelt családi pótlékot kap. Szeretne még egy 4 órás munkát vállalni. Mehet-e ez a kettő együtt? Válaszát előre is köszönöm!!!

Végkielégítés Kérdés

Kft.-ben 2002. 10. 01-jétől határozatlan munkaviszonyban dolgozik egy alkalmazott, aki 2018. 04. 16-ától táppénzben van és 81 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála. A 2016-2018-évben 454 nap táppénzes napja van. Kérdésem, hogy a módosított munka törvénykönyve szerint mennyi végkielégítés és felmondási idő jár a dolgozónak, mivel a munkaviszonyát (lakatos) nem tudja ellátni. A 81 százalékos rokkantság mellett egyáltalán milyen munkát láthat el, mert az eredeti munkáját nem képes ellátni, és a cég más munkában nem tudja alkalmazni. Válaszát előre is köszönöm.

Temetési segély nyugdíjas Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 októberében daganatos betegséggel miatt lett rokkant nyugdíjas az egyik dolgozónk. Sajnos 2019. január10-én meghalt ez a volt dolgozónk. Kérdésem: a cég adhat-e a két és fél hónapja tőlünk nyugdíjazott dolgozónk feleségének és családjának adó- és járulékmentes temetési segélyt, ha igen, akkor milyen dokumentumok kellenek hozzá? Elég-e a halotti anyakönyvi kivonat? Várom tiszteletteljes válaszát: Géczi Sándorné

Nőtt a rehabilitációs hozzájárulás Cikk

A munkaadók által évente fizetendő rehabilitációs hozzájárulás idén az előző évhez képest 8 százalékkal, 1 341 000 forintra emelkedett – közölte a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Pótszabadság rokkantsági ellátásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazásában van egy 100%-os rokkant munkavállaló. Kötelező adni neki az 5 nap pótszabadságot? Kérnie kell ezt a dolgozónak? A súlyos fogyatékos szja-kedvezményt kérte papíron, de a pótszabadságot nem.

Nyugdíjas utáni rehabilitációs kedvezmény, dokumentum pótlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem véleményét rehabilitációs kedvezmény igénybevételének lehetőségére vonatkozóan: Ellátásra vonatkozó adatok: • 1953-ban született személy II. csoportos rokkantsági nyugdíjban, majd rokkantsági ellátásban részesült. • 2014-ben jövedelemkorlát átlépése miatt visszavonták az ellátását. • 2017. 01. hótól öregségi nyugdíjban részesül. Dokumentumok • 2011 előtti időszakra vonatkozóan háziorvos által kiállított I. fokú orvosi szakvélemény, mely szerint az állapota végleges, az egészségkárosodás mértéke nincs feltüntetve. Kérdéseim • A már öregségi nyugdíjat kapó munkavállaló tekintetében lehet-e egyáltalán rehabilitációs kedvezményt igénybe venni? • A munkavállaló nem őrizte meg a szükséges ORSZI, illetve rehabilitációs hatóság által adott komplex minősítéséről szóló dokumentumokat. Honnan és hogyan tudja ezen dokumentumok másolatát a munkáltató utólag beszerezni? Válaszát köszönöm!

Őstermelő Kérdés

A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Leszázalékolt őstermelő dolgozhat-e mint őstermelő a férjével, aki már nyugdíjas őstermelő, ha igen, vannak-e korlátok? És miket kell fizetni utána? Köszönettel: Bakonyváriné

Vállalkozás rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás mellett Cikk

Gyakran merül fel kérdésként, hogy összeegyeztethető-e a megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli ellátása, illetve a vállalkozási tevékenység folytatása.

Parkolási igazolvány céges autóhoz használható-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal, rokkantsági ellátásban részesülő (B1) személy vagyok, aki súlyos autóbalesetet szenvedett. A megfelelő dokumentumokkal a helyi járási hivatalban igényeltem, és meg is kaptam a mozgáskorlátozott személy részére adható parkolási igazolványt. Sikerült elhelyezkednek egy cégnél, ahol kaptam "céges autót", azonban a vezetőség "nem engedi/nem járul hozzá", ahhoz, hogy a parkolási igazolványomat a céges autóban is használjam, csak ha a sajátommal megyek. Jogos a cégvezetés ilyen korlátozása? Az az igazolvány most személyhez vagy gépjárműhöz van kötve? Az gond, ha céges? Azt mondták, hogy mutassak jogszabályhelyet erre vonatkozóan. Köszönöm szépen a segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close