hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: már az idén kérjem, vagy halasszam jövőre?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Bizonyára nem kevesen vannak, akik ez idő tájt töltötték be a rájuk érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt vagy szerezték meg a 40. év jogosultsági idejüket, és azt fontolgatják: vajon még idén vagy inkább csak jövőre vegyék-e igénybe a nyugellátást?

Az ünnepi, ünnepek előtti elfoglaltság mindenesetre nem kell, hogy befolyásolja ezt döntést, hiszen a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 64. § (2) bekezdése értelmében a nyugellátást hat hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni. Így aki csak január vagy akár április hónapban szánja rá magát az igény benyújtására, akár az idei évtől is lehet öregségi nyugdíjas. Feltéve persze, hogy már december hónapban megfelel valamennyi jogosultsági feltételnek, ideértve különösen a Tny. 18. § (1) c) pontjának korhatárra vonatkozó, illetve (2a) bekezdés b) pontjának azon szabályát, hogy azon a napon, amelytől kezdődően számára az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, nem áll biztosítási jogviszonyban.  

De mi is a tétje annak, hogy valaki idén vagy néhány héttel később jövőre veszi igénybe a nyugellátást, különösen abban az esetben, ha ez a szolgálati időben nem jelent eltérést?

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit érdemes mérlegelni nyugdíjazás időzítésénél!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close