hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legfőbb különbségek korhatár előtti ellátás és az öregségi nyugdíj között

  • adozona.hu
3

Az alábbiakban leírtak kizárólag a civilek ellátásaira vonatkoznak, a fegyveres ellátásokra nem, mivel ők nem „korhatár előtti ellátást”, hanem szolgálati járandóságot kaphatnak. Korhatár alatti ellátás folyósítására két módon kerülhet sor: a korhatár előtti nyugdíj január 1-jei átalakításával és új megállapítással.

Cikksorozatunk első részében a magán-nyugdíjpénztártagokat érintő legfontosabb változásokról számoltunk be, azalaábbiakban a korhatár előtti eláttás és az öregségi nyugdíj legfőbb különbségeit vesszük górcső alá.

Ami az átalakítást illeti, valamennyi korhatár alatti nyugdíjat (itt most a rokkantsági nyugdíjakról nincs szó, azok átalakítására külön szabályok vonatkoznak) korhatár előtti ellátássá alakítanak. E szabály alóli két kivétel: továbbra is öregségi nyugdíjat kapnak:
• a 40 év – jogszabályban meghatározottak szerinti – jogosultsági idővel rendelkező nők. (Akkor is, ha korábban nem ezen a jogcímen állapították meg nyugdíjukat); valamint
• az 1954-ben vagy azt megelőzően született szolgálati nyugdíjasok.

HVG Nexon tb-konferencia

Tudjon meg mindent a 2012-es TB- változásokról a HVG-Nexon TB-konferenciáján január 25-én. A konferencián szó lesz a legfontosabb adó/tb változásokról, a járulékokat érintő változásokról, a társas vállalkozások terheiről, a béren kívüli juttatásokról, a bérkompenzációról, rokkantak, és időskori ellátások változásairól, a családtámogatással kapcsolatos módosításokról, az egészségbiztosítási járulékról és a társas vállalkozásokat érintő kötelező biztosításról

 A konferencia előadói: Lóránt Szabolcs (NGM), Rézmovits Ádám (NGM), Hulák Zsuzsa (NGM), Novák Éva (Nexon), Szigeti Róza (Nexon), Tóth Libóriuszné (OEP). Az Adózóna előfizetői a konferencia részvételi díjából 20 SZÁZALÉK kedvezmény kapnak!

További részletek és jelentkezés itt.


Az átalakított korhatár előtti ellátás feltételei nem térnek el lényegesen a korhatár előtti nyugdíjétól. Az ellátási összeg nem változik az átalakítással, kivéve az országgyűlési képviselők nyugdíját, és az 1955-ben, vagy később születettek szolgálati járandósággá alakuló szolgálati nyugdíját. E két ellátást az átalakításkor 16 százalékkal (tehát megegyezően az szja-mértékkel) csökkentik. (Adómentesek maradnak, de ezt a csökkentést végrehajtják.)

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
andodrom

Kötelezheti e a munkáltató a prémium évek programban alkalmazott 1952-es születésű férfi közalkalmazott munkavállalóját arra, hogy vegye igénybe a korhatár előtti ellátást, vagy a pép tv. 2011-es mód.a szerint (8.§.) a jogviszony automatikusan meghosszabbodik az öregségi nyugdíjjogosultságig. (A munkáltató a kinevezést kizárólag a korhatár előtti ellátásra jogosultság időpontjára hajlandó módosítani, a két ellátásra jogosultság időpontja között 2 év kül. van (2013.02.24-2015.02.24.) A munkavállaló számára melyik az előnyösebb?

alex5110903

Megköszönném, ha tételesen felsorolnák a "nyugdíjrendszeren kívüli" következményeket (ezeket összefoglalóan még sehol sem láttam). Ezek csak az állami finanszírozású kedvezményeket érintik-e, vagy kötelező hatályúak az önkormányzati szintű kedvezményekre is?

Regina

Egy neves szaklapban azt olvastam, hogy a korábban korengedményes byugdíjas semmilyen formában nem láthatja el az ügyvezetést a saját cégében.Ha igen, akkor elveszti a korhatár előtti jogosúltságát.
Kérem szíveskedjenek válaszolni, hogy ez igaz lenne?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs