hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldön tanulmányokat folytató diák társadalombiztosítási jogállása

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Hamarosan kezdetét veszi a felsőoktatásban is az új tanév, melynek kapcsán érdemes áttekinteni a „diák” státusz társadalombiztosítási vonatkozásait elsősorban azon hallgatók vonatkozásában, akik most kezdik külföldi tanulmányaikat.

Kezdjük az egészségügyi szolgáltatással!

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 16. § (1) bekezdésének i) pontja alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult (többek között) a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár, menekült, oltalmazott.

A jogszabályból két kifejezés bír jelentőséggel témánk szempontjából, nevezetesen a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézmény, illetve a nappali rendszerű képzés.

Csak azokat az egyetemi és főiskolai hallgatókat illeti meg tehát az egészségügyi szolgáltatás, akik nappali rendszerű képzésben vesznek részt. Akik levelező vagy esti tagozatra nyertek felvételt, diákstátuszuk alapján nem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra.

Ugyanez vonatkozik azokra is, akik esetleg távoktatásban kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat. (A felsőoktatási törvény 108. § 44. pontja értelmében a távoktatás sajátos információ-technológiai és kommunikációs taneszközök, valamint ismeretátadási-tanulási módszerek, digitális tananyagok használatával az oktató és hallgató interaktív kapcsolatára és az önálló hallgatói munkára épülő képzés, amelyben a tanórák száma nem éri el a teljes idejű képzés tanóráinak harminc százalékát.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ingyenes szolgáltatás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink