hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek és milyen járulékot nem kell megfizetni 2012-ben?

  • Radics Zsuzsanna
1

Kapcsolódó jogszabályok


Összefoglaltuk, mely jövedelmek lesznek 2012-ben mentesek a járulékfizetés alól, s a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos tudnivalókat is áttekinjük.

2012-ben a társadalombiztosítási járulék alatt már kizárólag az egyéni (azaz a foglalkoztatotti) járulékokat kell érteni, a foglalkoztatói társadalombiztosítási járulék helyett ugyanis bevezetik a szociális hozzájárulási adót. Az alábbiakban, két táblázatba összefoglalva kaphatnak áttekintést arról, hogy mely jövedelmek lesznek 2012-ben mentesek az egyes járulékok alól (1. sz. táblázat), másrészt arról, hogy milyen vállalkozási/ foglalkoztatási típusok, illetve ellátások után nem kell járulékot fizetni (2. sz. táblázat).

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
tevegeljanos

Tisztelt Radics Zsuzsanna Asszony!

Az Ön által elkésztett táblázatból az tűnik ki, hogy az egyéni és társas vállalkozónak, aki vállalkozói tevékenysége mellett 36 órát meghaladó munkaviszonnyal is rendelkezik annak meg kell fizetni az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot (8,5%) és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (3 %) is.

Kérdésem, hogy ez biztosan így van-e. Ugyanis más cikkekben az szerepel, hogy ebben az esetben a tagi jogviszony után semmilyen járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn. Amennyiben mégis fenn áll az Ön által fent emltett járulékok vonatkozásában a fizetési kötelezettség, akkor milyen járulék alap után kell ezt megfizetni (minimálbér, garantált bérminimum).
További kérdés, hogy azon személyek vonatkozásában, akik 2012. 01. 01. napjától a jogszabályi változások folytán lettek biztosítottak be kell-e jelenteni őket az adóhatósághoz a T1041-es nyomtatványon? Ha ennek nem tettek eleget az adott vállalkozás milyen szankcióra számíthat az adóhatóságtól?

Segítséget előre is megköszönve.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close