hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiküldetés belföldre: mi jár, mi adható, mi jön még rá?

  • adozona.hu
2

Egyéni vállalkozó alkalmazottaival együtt gyakran dolgozik belföldi kiküldetésben. Kaphatnak-e napidíjat, kötelező-e adni, mennyi lesz a közteher? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Olvasónk a következőkben részletezte kérdését: ″Egyéni vállalkozó telephelyétől távol is dolgozik alkalmazottaival együtt (ez több egybefüggő napot jelent). A közlekedés a vállalkozás által bérelt kocsival történik. A szállásról a vállalkozó nevére szóló számla rendelkezésre áll. Hogyan kell helyesen elszámolni a belföldi kiküldetést? Kell-e (kötelező-e) napidíjat adni a munkavállalóknak? Az egyéni vállalkozónak? És mindez milyen adókötelezettséget von maga után 2015-ben és 2016-ban?″

A munka törvénykönyve (Mt.) nem írja elő kötelezően kiküldetési napidíj fizetését, azonban úgy rendelkezik, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel (Mt. 51. § (2) bekezdés). További kötelező előírást a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló élelmezési költségtérítéséről szóló 437/2015. (XII. 28.) kormányrendelet tartalmaz, amelynek értelmében a kiküldetésben lévő munkavállalónak az élelmezéssel kapcsolatos többletköltségei fedezetére a kiküldetés tartamára élelmezési költségtérítés (napidíj) jár. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra (tehát az egyéni vállalkozóra is) és a velük munkaviszonyban álló munkavállalókra.

Az említett rendelet értelmében

–       a napidíj számlával (egyszerűsített számlával) igazolt összegként vagy költségátalányként (legalább napi 500 forint összegben) számolható el;

–       nem számolható el napidíj, ha a távollét időtartama a hat órát nem éri el, illetve, ha a munkáltató a munkavállaló élelmezését a kiküldetés helyén biztosítja.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) fő szabálya alapján az átalányban fizetett napidíj a munkavállaló munkaviszonyból származó (a bérre vonatkozó előírások szerint számfejtendő) adó-, járulék- és szochoköteles jövedelme (igazolás nélkül elszámolható költség levonására, meghatározott feltételekkel csak a fuvarozók esetében van lehetőség).

Ha a munkáltató (jelen esetben az egyéni vállalkozó) nem fizet átalány-napidíjat a munkavállalóinak, mert (a szálláshely árában szokásosan felszámított reggeli kivételével) az élelmezésüket – a saját nevére szóló számlákkal igazoltan – a kiküldetés helyén biztosítja, e juttatás 1,19-szorosa után 2015-ben 16 százalék, 2016-ban pedig 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetésére köteles [szja tv. 70. § (1) bekezdés], míg a munkavállalóknak emiatt nem keletkezik adókötelezettsége. A juttatás számlákkal igazolt költsége és a megfizetett szja és eho vállalkozói költségként elszámolható [szja tv. 11. számú melléklet I. fejezet].

Az egyéni vállalkozó saját maga számára napidíjat, étkezési költséget (a szálláshely árában szokásosan felszámított reggeli kivételével) nem számolhat el.

Ugyanakkor hivatali, üzleti utazás (kiküldetés) esetén az egyéni vállalkozó a saját és munkavállalói utazására, szállás díjára fordított kiadásait elszámolhatja költségként [szja tv. 11. számú melléklet I./19. pont].

A bérelt gépjárművel történő közlekedési költség elszámolására a szja tv. 11. számú mellékletének III. fejezetében foglaltak szerint kell eljárni.

A munkavállalóknál a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a kiküldetéshez kapcsolódó szállás ellenértékét, ideértve a szokásosan a szálláshely árában felszámított reggeli étkezés ellenértékét is [szja tv. 7. § (1) bekezdés q) pont].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Köszönjük, Adozona.hu

cinque

Üdv. Mindenkinek!

Az átalány - napidíj összege minimum 500 Ft, az e feletti rész az, ami adóköteles vagy már maga az 500 Ft is?!Köszönöm

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31