hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kik a háztartási alkalmazottak, milyen ellátásra jogosultak?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egy háztartás fenntartása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felvigyázása nem kevés feladattal jár, így gyakori, hogy segítségre van szükség ezen feladatok ellátásában. Jó tudni, hogy létezik egy foglalkoztatási forma, amely könnyen, gyorsan, rugalmasan teszi lehetővé az úgynevezett háztartási alkalmazottak foglalkoztatását, ráadásul nagyon alacsony költség mellett. Nézzük meg részletesen, mit is jelent ez, és a háztartási alkalmazottak oldaláról nézve milyen jogviszonyt keletkeztet ez a típusú munkavégzés!

Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény rendelkezik a háztartási alkalmazottak foglalkoztatásáról. Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony. Ez tehát nem vállalkozók között létrejövő együttműködés, hanem két természetes személy egyezik meg abban, hogy bizonyos háztartási munkában az egyik fél segítségére van a másik félnek.

Olvassa el az Adózóna „Megbízás, vállalkozási jogviszony, választott tisztségviselő: mikor kell bejelenteni?”, „Szünetelés vagy mentesülés? – hatásuk csedre és gyedre katás vállalkozóknál” és „Gyed, illetve gyes és bölcsőde együtt: amit mérlegelni kell a munkába visszatérés előtt” című cikkét!

A jogszabály pontosan meghatározza a háztartási munka fogalmát: kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, azok házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Tehát nem lehet belevenni a háztartási munka fogalomkörébe a kisebb karbantartási munkákat, javításokat, szereléseket.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudják milyen kötelezettségek terhelik a munkaadót háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetében, illetve milyen ellátást kaphat egy háztartási alkalmazott szülés után!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close