hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megbízás, vállalkozási jogviszony, választott tisztségviselő: mikor kell bejelenteni?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
3

A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (megbízási jogviszony, vállalkozási jellegű jogviszony, választott tisztségviselő, illetve felhasználási szerződés alapján) munkát végző személyek a biztosítási és bejelentési kötelezettség tekintetében kakukktojásnak tekinthetők a más biztosítási jogviszonyban állókhoz képest.

Ennek alapvető oka, hogy rájuk csak abban az esetben terjed ki a biztosítás, ha az e tevékenységükből származó járulékalapot képező (tehát az szja-törvény szerinti adóelőleg-alap számításánál figyelembe veendő) jövedelmük havi szinten eléri a minimálbér 30 százalékát vagy naptári napokra számítva ennek a harmincad részét.

A biztosítási kötelezettség elbírálása tehát osztással történik, a járulékalapot képező jövedelem összegét el kell osztani a jogviszony tartamával (hónapjaival vagy napjaival) és a hányadost össze kell vetni az említett biztosítási összeghatárral.

Az egyszerű számtani művelet elvégzése érdekében először meg kell állapítani a járulékalapot képező jövedelmet, amely – legalábbis az esetek többségében – nem bonyolult feladat, a választott tisztségviselő kivételével az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint járunk el. Viszont, ha megbízási jogviszonyban álló ügyvezetőről van szó (aki nem tulajdonos tag vagy személyes közreműködése révén eleve társas vállalkozónak minősül a cégében), ne feledkezzünk meg az szja-törvény 24. paragrafus (1) bekezdésének e) pontjáról, miszerint nem önálló tevékenység a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének tevékenysége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből választ kap arra a kérdésre is, mikor kell a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy biztosítási kötelezettségét elbírálni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasó! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Kocsi Zoltánné

Egy személyes kft tulajdonosának, aki más munkahelyen alkalmazott heti 40 órában, de a saját kft-jében megbízási jogviszonyban ügyvezető is, megosztva egy öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezetővel. Egyikük sem vesz fel megbízási díjat, milyen járulék fizetési, illetve bejelentési kötelezettségük van?

Ruszin Zsolt

Ez nagyon száraz információ volt, de azért köszönjük.

Célszerű lett volna megemlíteni, hogy a gazdasági társaság tulajdonosa (kivéve Zrt, Nyrt) a vezető tisztségviselőről vélelmezi a törvény, hogy ő társas vállalkozó, ezért automatikusan biztosítási jogviszonya keletkezik, a járulékfizetése pedig függ attól (is), hogy máshol van a teljes munkaviszonya.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs