hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki számít egyedülállónak tb-szempontból?

  • Széles Imre

A szociális és társadalombiztosítási ellátások terén vagy a munkavégzés során bizonyos többletvédelem illeti meg a gyermeküket egyedül nevelő szülőket. Az egyes jogszabályok alkalmazása során azonban eltérő szempontok szerint minősül valaki egyedülállónak.

A családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. (sarkalatos) törvény megkülönböztetett figyelmet szentel mind a munkajogi szabályoknál, mind pedig a szociális ellátásoknál a gyermekét egyedül nevelő szülőnek. Az említett körbe tartozó jogszabályok azonban e törvény előtt is tartalmaztak az egyedülállókra vonatkozó speciális szabályokat. A következőkben ezeket tekintjük át.

Az kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény értelmében az egyedül álló szülőnek a 3 évesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermeke esetében az általánosnál kétszer hosszabb időtartamra vehet igénybe gyermekápolási táppénzt.

Az Eb. tv. alkalmazásában egyedülállónak az tekintendő, aki
• hajadon,
• nőtlen,
• özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. (Az egyedülállóság szempontjából különélőnek kell tekinteni azt is, aki házastársával ugyanabban a lakásban lakik, ha a házasság felbontása iránt bírói eljárás van folyamatban.)

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátás számlázása EU-ba

Nagy Norbert

adószakértő

Zárt végű pénzügyi lízing felmondása

Nagy Norbert

adószakértő

Számlaadás helyett nyugta kiállítása

Kelemen László

adószakértő, jogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X