hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kedvezményszabály csednél, gyednél: mikor alkalmazható, mikor nem?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyakran merül fel kérdésként, hogy ha második, harmadik vagy további testvér érkezik a családba, milyen ellátásra lesz jogosult a szülő. Mi alapján számolják majd a csedet, gyedet, ha nem ment vissza dolgozni az anya, illetve ha visszament, de részmunkaidőbe, kevesebb bérért, esetleg táppénzen volt, vagy többes jogviszonya lett időközben? Kétrészes cikkünk első részében azt vizsgáljuk, mit jelent a kedvezményszabály, és mikor alkalmazható.

Csecsemőgondozási díj tekintetében az alábbiak szerint határozzuk meg a kedvezményszabályt:

1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42. § (4a): Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a (2)–(4) bekezdés alapján számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.

(4b) A (4a) bekezdés csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

A gyermekgondozási díj esetében a kedvezményszabály definiálása nagyon hasonló, mint a csed esetében:

42/D § (5) Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a (2) és (3) bekezdés alapján számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.

(6) Az (5) bekezdés csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként született gyermeket közvetlenül megelőzően született gyermekre tekintettel megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

Azaz mit is jelent a kedvezményszabály? A testvérnek az előző gyermekre kapott gyed, gyes alatt, vagy ezek lejártát követően egy éven belül „kell megszületnie”, vagy legkésőbb az előző gyermek 4. életévéig – ez az első feltétel.

A második feltétel, hogy ugyanabban a jogviszonyban kell lennie a jogosultnak a következő gyermek születésekor is, mint az előző gyermek születésekor volt, tehát amikor, amiből megállapították az előző ellátását.

Ha mindezek teljesülnek, akkor az ellátást igénylő a kedvezőbb összeget kapja majd meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megállapítják a jogosultság kezdetekor a csed, gyed naptári napi alapját az akkor érvényes jogszabályok szerint (a testvérre), ezt összevetik az előző gyermekre kapott alappal, és a kedvezőbbet kapja meg a szülő.

Fontos, hogy míg csecsemőgondozási díjnál a régi és az új csed naptári napi alapját hasonlítják össze, addig a gyednél  – mint a fenti jogszabályban látható – a testvérre számolt gyed naptári napi alapját vetik össze az előző gyermekre kapott csed naptári napi alapjával.

Alapvetően tehát ha a szülő ugyanabban a jogviszonyban, például ugyanannál a munkáltatónál dolgozik már évek óta, ugyanaz a szerződése (csak módosításai voltak), határozatlan idejű szerződése van a munkahelyén, vagy határozott idő esetén hosszabbítanak, és a gyermek a fenti jogszabály szerint „időben” megszületik, akkor jogosult a kedvezményszabályra, így jogosult lehet legalább az előző csed naptári napi alapjára.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje azokat az eseteket, amelyek leggyakrabban fel szoktak merülni a kedvezményszabállyal kapcsolatban az ellátást igénylő szülőknél!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egészségpénztár és kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás szeptember 1-jétől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs