hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulék- és katafizetési mentesség az ellátások szempontjából

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Sok-sok kérdés érkezik a címbeli téma kapcsán, így talán nem haszontalan, ha a kedvezménnyel érintettek társadalombiztosítási ellátásainak alakulásával egy kicsit bővebben foglalkozunk.

A 61/2020., illetve a 68/2020. kormányrendelet a világjárvánnyal összefüggő gazdasági helyzetre tekintettel számos – az említett jogszabályokban részletezett – tevékenységi körben tevékenységet folytató

› kisadózó vállalkozást mentesít a bejelentett kisadózó utáni kata megfizetése alól, illetve

› kifizető (foglalkoztató) egyéni és társas vállalkozó számára engedi el a foglalkoztatáshoz, jogálláshoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, valamint

› csökkenti az egyéni járulékfizetési kötelezettséget az ugyanezen kedvezményezetti körben az egyéni és társas vállalkozók, illetve munkaviszonyban álló dolgozók esetében, mentesítve a járuléklapot képező jövedelmet a 10 százalékos nyugdíjjárulék, 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék alól, míg a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot legfeljebb havi 7710 forintig kell levonni és megfizetni.

Az Adózóna koronavírus-járvány kapcsán megjelent egyéb cikkeit itt olvashatja el.

A jogszabály 1. § (4) bekezdése, illetve (8) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a kedvezményes járulékfizetés, illetve a tételes adó megfizetése alóli mentesülés nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét. Tehát a járulékkedvezménnyel érintett egyéni vagy társas vállalkozó, munkaviszonyban álló dolgozó ugyanúgy szerez szolgálati idő, nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot, álláskeresési támogatásokra jogosultságot, mint ha megfizetné a nyugdíjjárulékot, a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a munkaerőpiaci járulékot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close