hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulék- és katafizetési mentesség az ellátások szempontjából

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Sok-sok kérdés érkezik a címbeli téma kapcsán, így talán nem haszontalan, ha a kedvezménnyel érintettek társadalombiztosítási ellátásainak alakulásával egy kicsit bővebben foglalkozunk.

A 61/2020., illetve a 68/2020. kormányrendelet a világjárvánnyal összefüggő gazdasági helyzetre tekintettel számos – az említett jogszabályokban részletezett – tevékenységi körben tevékenységet folytató

› kisadózó vállalkozást mentesít a bejelentett kisadózó utáni kata megfizetése alól, illetve

› kifizető (foglalkoztató) egyéni és társas vállalkozó számára engedi el a foglalkoztatáshoz, jogálláshoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, valamint

› csökkenti az egyéni járulékfizetési kötelezettséget az ugyanezen kedvezményezetti körben az egyéni és társas vállalkozók, illetve munkaviszonyban álló dolgozók esetében, mentesítve a járuléklapot képező jövedelmet a 10 százalékos nyugdíjjárulék, 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék alól, míg a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot legfeljebb havi 7710 forintig kell levonni és megfizetni.

Az Adózóna koronavírus-járvány kapcsán megjelent egyéb cikkeit itt olvashatja el.

A jogszabály 1. § (4) bekezdése, illetve (8) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a kedvezményes járulékfizetés, illetve a tételes adó megfizetése alóli mentesülés nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét. Tehát a járulékkedvezménnyel érintett egyéni vagy társas vállalkozó, munkaviszonyban álló dolgozó ugyanúgy szerez szolgálati idő, nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot, álláskeresési támogatásokra jogosultságot, mint ha megfizetné a nyugdíjjárulékot, a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a munkaerőpiaci járulékot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1