hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érdemes-e szolgálati időt venni az egyetemi évekre?

  • adozona.hu

Két gyerekem már befejezte az egyetemet, kettő most végzi. Meddig lehet megvásárolni a szolgálati időt és milyen nyomtatványt kell kitölteni hozzá? Elektronikusan is intézhető? Véleményük szerint megéri ez mint befektetés? – kérdezte az Adózóna olvasója. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az 1997. december 31-ét követő időszakban felsőfokú oktatási intézmény nappali rendszerű oktatásában résztvevő hallgatójaként eltöltött időt szolgálati időként csak akkor lehet figyelembe venni az öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából, ha az adott személy, vagy az adott személyre vonatkozóan a felsőfokú nappali tanulmányok idejére megállapodás keretében járulékot fizet vagy fizetnek.

A megállapodás megköthető a hallgatói jogviszony fennállása alatt, vagy annak megszűnését követően, időbeli korlátozás nélkül.

A megállapodás megkötésére irányuló kérelem írásban, az e célból rendszeresített nyomtatvány kitöltésével, vagy annak tartalmával megegyező beadványon terjeszthető elő. A kérelemhez csatolni kell a kérelem elbírálásához szükséges okmányokat és iratokat – index, oklevél stb. – vagy azok hiteles másolati példányát.

A megállapodást a megállapodást kötő személy, illetve meghatalmazottja személyesen, postai úton, e-ügyintézés keretében a Dokumentum Kapu rendszeren keresztül is kezdeményezheti. Ha más személy részére szeretné megkötni a megállapodást, úgy az igényt e-ügyintézés keretében nem lehet benyújtani.

Ami az utolsó kérdését illeti, arról tudom tájékoztatni, hogy a jelenlegi szabályok szerint a nyugellátás összege az alapjául szolgáló havi átlagkereset és a megszerzett szolgálati idő mértékétől függ. Az átlagkeresetből annál nagyobb rész fogja képezni a nyugdíj összegét, minél hosszabb szolgálati idővel rendelkezik az adott személy. 40 év szolgálati idő felett minden további 1 év 2 százalékkal növeli a figyelembe vehető átlagkeresetrészt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozási besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Magánszemély ingatlan-bérbeadása cégnek

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close