hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvárt béremelés és adókedvezmény: kinek, hogyan, mikor?

  • Radics Zsuzsanna

A szociális hozzájárulási adóval kapcsolatban az adóalap megállaptíásának különös szabályaival és az igénybe vehető adókedvezményekkel is érdemes tisztában lenni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A társadalombiztosítási járulékokról és a szociális hozzájárulási adóról szóló cikkünk első részében két táblázattal segítettük annak áttekintését, hogy 2012-ben kinek és milyen járulékot nem kell megfizetni. A folytatásban a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos különös szabályokról és az igénybe vehető adókedvezményekről lesz szó.

Az adóalap megállapításának különös szabályai

a)
- A közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával létrejött  jogviszonyra tekintettel  havonta terhelő adó alapja legalább a minimálbér (legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén legalább a garantált bérminimum) 112,5 százaléka.

- Az egyéni vállalkozót saját maga után havonta terhelő adó alapja legalább a minimálbér (legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén legalább a garantált bérminimum) 112,5 százaléka.

- Ha a jogviszony nem áll fenn a teljes hónapban, akkor az adót napokra kell kiszámítani, ahol egy nap után legalább a minimálbér (garantált bérminimum) 112,5 százalékának harmincad részét meg kell fizetni

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close