hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvárt béremelés és adókedvezmény: kinek, hogyan, mikor?

  • Radics Zsuzsanna

A szociális hozzájárulási adóval kapcsolatban az adóalap megállaptíásának különös szabályaival és az igénybe vehető adókedvezményekkel is érdemes tisztában lenni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A társadalombiztosítási járulékokról és a szociális hozzájárulási adóról szóló cikkünk első részében két táblázattal segítettük annak áttekintését, hogy 2012-ben kinek és milyen járulékot nem kell megfizetni. A folytatásban a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos különös szabályokról és az igénybe vehető adókedvezményekről lesz szó.

Az adóalap megállapításának különös szabályai

a)
- A közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával létrejött  jogviszonyra tekintettel  havonta terhelő adó alapja legalább a minimálbér (legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén legalább a garantált bérminimum) 112,5 százaléka.

- Az egyéni vállalkozót saját maga után havonta terhelő adó alapja legalább a minimálbér (legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén legalább a garantált bérminimum) 112,5 százaléka.

- Ha a jogviszony nem áll fenn a teljes hónapban, akkor az adót napokra kell kiszámítani, ahol egy nap után legalább a minimálbér (garantált bérminimum) 112,5 százalékának harmincad részét meg kell fizetni

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ekho alkalmazása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. minimális járulék fizetés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kisadózó kórházi orvos magánrendelése 2021-től

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close