hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mi a menete a leszázalékolás megindításának?

  • adozona.hu

Mi a menete a leszázalékolás megindításának, azaz a rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátás igénylésének? Olvasói kérdésekre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. egyik tulajdonosának lejárt az egyéves táppénzes állománya, és a háziorvos közölte vele, hogy indítsa el a leszázalékolást. Ő mint lakatos dolgozott, de szeretne majd a cégében (hárman tulajdonosok családi vállalkozásban) leszázalékolás után is dolgozni irodai munkakörben. Kérdésem, hogy mi a menete a tulajdonos részéről és a cég részéről. A dokumentumokat, amelyeket ki kell tölteni, hol találhatók, és hogy indítsa el az egész folyamatot? A tavalyról megmaradt és idei szabadságot ki lehet fizetni és mikor? Leszázalékoltan milyen összegű fizetést lehet adni, és utána milyen járulékokat kell fizetni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nincs akadálya annak, hogy a kérdésben említett kft. tag a „leszázalékolását” követően munkát végezzen a társaságban. Erre vonatkozóan semmilyen korlátozást nem tartalmaz a jogszabály.

Ugyanakkor azon a napon melytől az ellátása folyósítását kéri, nem folytathat keresőtevékenységet, azaz nem állhat biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben munkaviszonyban áll, akkor fizetés nélküli szabadságra kell mennie, míg, ha társas vállalkozó, akkor néhány napra meg kell szüntetnie a társas vállalkozói jogviszonyát (személyes közreműködést) a cégében, melyet aztán korlátozás nélkül folytathat.

Az igénylést a lakóhely szerinti kormányhivatalnál kell kezdeményezni, az erre rendszeresített nyomtatványon.

Ezt megelőzően viszont a háziorvosnak ki kell állítania az orvosszakértői szervhez, illetve FOB-hoz a munkaképesség-változás vagy a keresőképesség felülvéleményezése céljából az orvosi beutalót, amely alapján sor kerül a komplex felülvizsgálatára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs