hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törzstőke emelése tagi kölcsönből - lehetséges?

  • Sinka Júlia
2

Már csak napok kérdése, és életbe lép a 2013. évi V. törvény, az új Ptk., amely ezentúl a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is rögzíti, ezzel hatálytalanítva a Gt.-ét. Ez ismét ráirányítja a figyelmet a korlátolt felelősségű társaságok törzstőke-minimumának változására. A NAV bizonyos megoldásokat nem néz jó szemmel.

A korlátolt felelősségű társaságoknak az új Ptk. szerint az eddigi 500 ezer forintról 3 millió forintra kell emelniük törzstőkéjüket. A már működő cégek egy része a kötelező emelést – jobb híján – a tagi kölcsön apporttá alakításával szeretné megoldani.

Az adóhatóság viszont előszeretettel minősíti ezeket az akciókat tagikölcsön-elengedéssé, ennek megfelelő következményekkel. (Az adóhatóság álláspontja finoman szólva is érdekes, az olyan társaságok esetében, amelyeknél a cégbíróság már bejegyezte a tőkeemelést!)

Az alábbiakban a kérdés jogi szabályozását vesszük górcső alá, ráadásul egy olyan cég szemszögéből is, amely bejelentkezett a kiva hatálya alá.

Első lépésben vissza kell utalnunk a 2014. március 14-éig még hatályban lévő Gt. 13. §-ának (1)-(2) bekezdésére, amely alapján a tagok (részvényesek) vagyoni hozzájárulása pénzbeli hozzájárulásból, illetve a tagok (részvényesek) által a társaság javára szolgáltatott nem pénzbeli hozzájárulásból áll.

A nem pénzbeli hozzájárulás bármilyen vagyoni értékkel rendelkező dolog, szellemi alkotáshoz fűződő vagy egyéb vagyoni értékű jog – ideértve az adós által elismert vagy jogerős bírósági határozaton alapuló követelés is – lehet.

Az új Ptk. ettől lényegében nem tér el, csak két külön paragrafust szentel a kérdésnek. Egyrészt a 3:10. §-ának (1)-(2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az alapító vagy a tag által a jogi személy rendelkezésére bocsátott vagyon pénzből és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásból állhat. Nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként az alapító vagy a tag dolog tulajdonjogát vagy vagyoni értékű jogot ruházhat át a jogi személyre. (Természetesen az új Ptk. is jogi személynek tekinti a gazdasági társaságot is.)
OLVASSA TOVÁBB  cikkünket, hogy megtudja, milyen tőkeemelésre ad lehetőséget az új Ptk!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Tisztelt Ruszin Zsolt!

Köszönjük jelzését. Utólag a szerzőt itt is feltüntettük.

Üdvözlettel: az Adózóna csapata.

Ruszin Zsolt

Az ismeretlen szerző által készített cikk abból a közkeletű tévhitből indul ki, hogy a tagi kölcsönről szóló szerződést írásba kell foglalni. Az adózóna már korábban is foglalkozott a szerződések kötelező írásba foglalásával, de az abban a cikkben is tévedés szerepelt: http://adozona.hu/tarsasagi_ado_innovacios_jarulek/Ilyen_osszegtol_elengedhetetlen_a_szerzodes_FGU3AD.aspx#commentForm

A szerződés írásbeliségére a Ptk. 216. § (1) azt írja, hogy jogszabály ellenkező rendelkezése hiányában akár szóban, akár írásban lehet kötni.

Van azonban jópár olyan szerződés, ahol kötelező az írásbeliség, de e között nem szerepel a tagi kölcsön szerződés:

ingatlan adásvétel 365. § (3)
kutatási szerződés 412. §
mezőgazdasági termőföldértékesítés 417. § (2)
haszonélvezet 452. § (1)
bankhitelszerződés 522. § (2)
építőközösség 278/B. § (2)
ingatléan ajndékozás 579. § (2)
tartási életjáradéki szerződés 586. § (2)
öröklési szerződés 656. §
rendelkezés várt örökségről 660. § (2)

Miután az adóhatóság vissza szokott élni a laikusok nyilatkozatával, ha nincs írásbeli szerződés a tagi kölcsönről, akkor érdemes tájékozott szakember közreműködése mellett nyilatkozni a tagi kölcsön jogviszonyról a hivatal revizorai előtt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close