hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törzstőke emelése tagi kölcsönből - lehetséges?

  • Sinka Júlia
2

Már csak napok kérdése, és életbe lép a 2013. évi V. törvény, az új Ptk., amely ezentúl a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is rögzíti, ezzel hatálytalanítva a Gt.-ét. Ez ismét ráirányítja a figyelmet a korlátolt felelősségű társaságok törzstőke-minimumának változására. A NAV bizonyos megoldásokat nem néz jó szemmel.

A korlátolt felelősségű társaságoknak az új Ptk. szerint az eddigi 500 ezer forintról 3 millió forintra kell emelniük törzstőkéjüket. A már működő cégek egy része a kötelező emelést – jobb híján – a tagi kölcsön apporttá alakításával szeretné megoldani.

Az adóhatóság viszont előszeretettel minősíti ezeket az akciókat tagikölcsön-elengedéssé, ennek megfelelő következményekkel. (Az adóhatóság álláspontja finoman szólva is érdekes, az olyan társaságok esetében, amelyeknél a cégbíróság már bejegyezte a tőkeemelést!)

Az alábbiakban a kérdés jogi szabályozását vesszük górcső alá, ráadásul egy olyan cég szemszögéből is, amely bejelentkezett a kiva hatálya alá.

Első lépésben vissza kell utalnunk a 2014. március 14-éig még hatályban lévő Gt. 13. §-ának (1)-(2) bekezdésére, amely alapján a tagok (részvényesek) vagyoni hozzájárulása pénzbeli hozzájárulásból, illetve a tagok (részvényesek) által a társaság javára szolgáltatott nem pénzbeli hozzájárulásból áll.

A nem pénzbeli hozzájárulás bármilyen vagyoni értékkel rendelkező dolog, szellemi alkotáshoz fűződő vagy egyéb vagyoni értékű jog – ideértve az adós által elismert vagy jogerős bírósági határozaton alapuló követelés is – lehet.

Az új Ptk. ettől lényegében nem tér el, csak két külön paragrafust szentel a kérdésnek. Egyrészt a 3:10. §-ának (1)-(2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az alapító vagy a tag által a jogi személy rendelkezésére bocsátott vagyon pénzből és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásból állhat. Nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként az alapító vagy a tag dolog tulajdonjogát vagy vagyoni értékű jogot ruházhat át a jogi személyre. (Természetesen az új Ptk. is jogi személynek tekinti a gazdasági társaságot is.)
OLVASSA TOVÁBB  cikkünket, hogy megtudja, milyen tőkeemelésre ad lehetőséget az új Ptk!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Tisztelt Ruszin Zsolt!

Köszönjük jelzését. Utólag a szerzőt itt is feltüntettük.

Üdvözlettel: az Adózóna csapata.

Ruszin Zsolt

Az ismeretlen szerző által készített cikk abból a közkeletű tévhitből indul ki, hogy a tagi kölcsönről szóló szerződést írásba kell foglalni. Az adózóna már korábban is foglalkozott a szerződések kötelező írásba foglalásával, de az abban a cikkben is tévedés szerepelt: http://adozona.hu/tarsasagi_ado_innovacios_jarulek/Ilyen_osszegtol_elengedhetetlen_a_szerzodes_FGU3AD.aspx#commentForm

A szerződés írásbeliségére a Ptk. 216. § (1) azt írja, hogy jogszabály ellenkező rendelkezése hiányában akár szóban, akár írásban lehet kötni.

Van azonban jópár olyan szerződés, ahol kötelező az írásbeliség, de e között nem szerepel a tagi kölcsön szerződés:

ingatlan adásvétel 365. § (3)
kutatási szerződés 412. §
mezőgazdasági termőföldértékesítés 417. § (2)
haszonélvezet 452. § (1)
bankhitelszerződés 522. § (2)
építőközösség 278/B. § (2)
ingatléan ajndékozás 579. § (2)
tartási életjáradéki szerződés 586. § (2)
öröklési szerződés 656. §
rendelkezés várt örökségről 660. § (2)

Miután az adóhatóság vissza szokott élni a laikusok nyilatkozatával, ha nincs írásbeli szerződés a tagi kölcsönről, akkor érdemes tájékozott szakember közreműködése mellett nyilatkozni a tagi kölcsön jogviszonyról a hivatal revizorai előtt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs