hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rosszul mérte fel a cég az osztalékfizetési lehetőségeit? Visszavonható, módosítható a határozat

  • dr. Papp Anna Katalin, LL.M., CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

A szomszédunkban zajló háború vagy például a kedvezőtlen inflációs környezet negatívan befolyásolhatja a korábban jól prosperáló cégek helyzetét. Ezzel összefüggésben – egyebek mellett – felmerül a kérdés, hogy visszavonhatja vagy módosíthatja-e év közben egy társaság az osztalékról szóló határozatot?

Lassan két hónapja, hogy a legtöbb cég – amelynek üzleti éve 2021. december 31-ével zárult – elkészítette és közzétette beszámolóját, és a jól prosperáló cégek tulajdonosai osztalékot állapíthattak meg. A beszámoló jellegzetessége, hogy egy pillanatnyi képet mutat a vállalkozásról, és előfordulhat (például a szomszédunkban zajló háború vagy az inflációs folyamatok hatására), hogy a vállalkozás gazdasági helyzete nagyot fordul a későbbiekben. A változás mind pozitív, mind negatív irányú lehet. Cikkünkben annak lehetőségét járjuk körül, hogy visszavonhatja vagy módosíthatja-e év közben egy társaság az osztalékról szóló határozatot.

A kérdés évről évre visszatér, a Polgári törvénykönyv és a számviteli törvény újabb és újabb módosítása pedig mindig más megvilágítás alá helyezi azt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben egy legfelsőbb bírósági döntés, illetve a számviteli törvény rendelkezései nyomán levezetjük, mint tehet a cég, ha módosítaná vagy visszavonná az osztalékról szóló határozatot.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony és külföldi munkaviszony

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakmunkás tanuló alkalmazása

Széles Imre

tb-szakértő

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs