hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törzstőke-leszállítás: most mindent megtudhat, mit kell ilyenkor tennie

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A törzstőke-leszállításról sokkal kevesebb szó esik, mint a törzstőkeemelésről, noha van olyan helyzet is, amikor kötelező leszállítani a törzstőkét, illetve szükség lehet erre a tagok által elhatározott tőkekivonás miatt is. Nemcsak a törzstőke emelésének, hanem a leszállításának is szigorú szabályai vannak, amelyeket be kell tartani, mert egyébként a cégbíróság nem fogja bejegyezni a változást. Cikkünkben pontról pontra végigvesszük, milyen szabályokat kell figyelembe venni.

A törzstőke-leszállítás történhet a tagok saját elhatározásából vagy kötelező jelleggel. Kötelezően le kell szállítani a törzstőkét, ha a saját tőke a törzstőke felére csökken, és a veszteségrendezés nem történik meg a törvényi határidőn belül pótbefizetéssel vagy egyéb módon.

Mindegy, hogy saját elhatározásból vagy törvényi kötelezettség folytán történik, a törzstőke nem szállítható le a törvényben meghatározott minimális összeg alá. Ez alól a jogszabály csak egy esetben tesz kivételt, mégpedig akkor, ha a leszállítással egyidejűleg elhatározott törzstőkeemelés megtörténik, és a törzstőke így eléri a kötelező minimum összegét.

A törzstőke-leszállítás összege az egyes tagok törzsbetéteit azok arányában csökkenti. A törzstőke leszállításához minden esetben (ha kötelező, akkor is) a tagok legalább háromnegyedes többséggel meghozott határozatára van szükség.

A kötelező törzstőke-leszállításról a határozatot a tagoknak az arra okot adó körülményekről történt tudomásszerzéstől számított 30 napon belül meg kell hozni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben minden részletre kiterjedően bemutatjuk a tőkeleszállítással összefüggő teendőket.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Közüzemi költségek továbbszámlázása bérlőnek

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bankkártyás fizetés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs