hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felelősségbiztosítás vezető tisztségviselőknek

  • lapszemle

Drasztikusan nő a vállalkozások tisztségviselőinek felelőssége az új Polgári törvénykönyv hatályba lépésével, így többeknek szüksége lehet felelősségbiztosításra - írja a Biztosítási Szemle.

Jelentős tartalmi változásokkal lép hatályba 2014. március 15-én az új Polgári törvénykönyv (2013. évi V. törvény). Az új törvény korlátlanná teszi például a vezető tisztségviselők felelősségét, vagyis a vezető tisztségviselő a döntéseivel okozott károkért a teljes magánvagyonával felelni fog – olvasható a könyvvizsgálattal, számviteli szolgáltatásokkal és üzleti tanácsadással foglalkozó Mazars legfrissebb hirlevelében.

Az új szabály alapján a társaság által egy harmadik félnek okozott kárért már nem csupán a társaság lesz perelhető, hanem vezető tisztségviselői is. Amennyiben megállapíthatóvá válik, hogy a kárt a vezető tisztségviselők okozták a külső feleknek, a kárt szenvedettek nem csupán a társaság, hanem a vezető tisztségviselők magánvagyona ellen is végrehajtást indíthatnak. Az új felelősségi szabály tehát drasztikusan növeli a vezető tisztségviselők felelősségét.

Ha a bíróság kimondja a cég felelősségét a károkozásban, akkor ez könnyen annak a megállapításával fog együtt járni, hogy a vezető tisztségviselők kötelezettségszegése vezetett a káreseményhez. Ilyen helyzetekben az új Ptk. alapján a károsultak most már nem csupán a társaság, hanem az ügyvezetést ellátó magánszemélyek ellen is érvényesíthetik az akár milliárdos összegekre rúgó kártérítési igényüket.

Azt is tudjuk már a hivatkozott törvénytervezetből, hogy az új Ptk. hatályát megelőzően okozott károkra nem fog vonatkozni még ez a szigorú szabályozás. Igaz lesz ez a folyamatos károkozás során, még abban az esetben is, ha a tevékenység befejezése már az új Ptk. hatálybalépését követően következik be – figyelmeztet a Mazars.

Ezekre a kockázatokra nyújtanak fedezetet a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítási termékei, amelyek sok esetben az okozott károkon kívül az eljárás költségeit is fedezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Autóeladás?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

NÉTAK

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close