hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített végelszámolás kezdeményezése, előnyei

  • dr. Nagy András ügyvéd
1

Írásunkban igyekszünk képet adni az egyszerűsített végelszámolásról: kezdeményezéséről, előnyeiről, illetve arról, hogy kiknek ajánljuk ezen eljárás igénybevételét.

A végelszámolási eljárás lefolytatásának általános szabályait a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) VIII. fejezete, az egyszerűsített végelszámolás szabályait pedig ezen fejezeten belül a 6. cím tartalmazza.

Ismét kapható a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadványunk! 

A cég jogutód nélkül történő megszűnése esetén – ha nem fizetésképtelen és a társaságra vonatkozó jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz – végelszámolásnak van helye, írja a törvény [Ctv. 94. § (1) bekezdés]. Magyarán szólva, ha szeretnénk jogutód nélkül megszüntetni a cégünket és nincs semmilyen tartozásunk, akkor van lehetőségünk a végelszámolási eljárásra – ha a társaság fizetésképtelen, akkor felszámolási eljárásra kerülhet sor. Vannak bizonyos cégformák (mint például a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe), ahol azonban ez nem lehetséges, mert a rájuk vonatkozó jogszabály nem teszi lehetővé.

Végelszámolásra – a feltételek megléte esetén – a cég legfőbb szervének elhatározása alapján kerülhet sor [Ctv. 94. § (3) bekezdés]. A határozatban meg kell állapítani a végelszámolás kezdő időpontját is.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A cég legfőbb szervének elhatározása alapján beszélhetünk normál, illetve egyszerűsített végelszámolásról. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mitől egyszerűsített a végelszámolás, illetve kiknek ajánlott ezt a végelszámolási formát választani!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A következő részben szó lehetne arról, hogy a bankok összekverik a normál végelszámolást az egyszerűsített végelszámolással és nem engedik a bankszámla kezelését és megszüntetését se.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Őstermelő megbízási jogviszonyban

Széles Imre

tb-szakértő

Katás bt. kültagjának jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close