hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített végelszámolás kezdeményezése, előnyei

  • dr. Nagy András ügyvéd
1

Írásunkban igyekszünk képet adni az egyszerűsített végelszámolásról: kezdeményezéséről, előnyeiről, illetve arról, hogy kiknek ajánljuk ezen eljárás igénybevételét.

A végelszámolási eljárás lefolytatásának általános szabályait a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) VIII. fejezete, az egyszerűsített végelszámolás szabályait pedig ezen fejezeten belül a 6. cím tartalmazza.

Ismét kapható a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadványunk! 

A cég jogutód nélkül történő megszűnése esetén – ha nem fizetésképtelen és a társaságra vonatkozó jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz – végelszámolásnak van helye, írja a törvény [Ctv. 94. § (1) bekezdés]. Magyarán szólva, ha szeretnénk jogutód nélkül megszüntetni a cégünket és nincs semmilyen tartozásunk, akkor van lehetőségünk a végelszámolási eljárásra – ha a társaság fizetésképtelen, akkor felszámolási eljárásra kerülhet sor. Vannak bizonyos cégformák (mint például a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe), ahol azonban ez nem lehetséges, mert a rájuk vonatkozó jogszabály nem teszi lehetővé.

Végelszámolásra – a feltételek megléte esetén – a cég legfőbb szervének elhatározása alapján kerülhet sor [Ctv. 94. § (3) bekezdés]. A határozatban meg kell állapítani a végelszámolás kezdő időpontját is.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A cég legfőbb szervének elhatározása alapján beszélhetünk normál, illetve egyszerűsített végelszámolásról. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mitől egyszerűsített a végelszámolás, illetve kiknek ajánlott ezt a végelszámolási formát választani!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A következő részben szó lehetne arról, hogy a bankok összekverik a normál végelszámolást az egyszerűsített végelszámolással és nem engedik a bankszámla kezelését és megszüntetését se.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztria forrásadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla beütése pénztárgépbe

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close