hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégeladás tagi kölcsönnel együtt: mi lesz a tartozással?

  • adozona.hu

Mi a teendő, ha egy korlátolt felelősségű társaságot eladnak, amelynek van tagikölcsön-tartozása? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A tagi kölcsönt a volt tulajdonos a volt vállalkozása részére az adózott jövedelméből adta. Ezt a hitelt a vállalkozásnak a kötelezettségei között kell nyilvántartania, pontosabban eladásig a tulajdonosokkal szembeni kötelezettségek között. Noha a kérdés szerint a hitelező tulajdonosi státusza megszűnt, ám a vállalkozásnak továbbra is fennáll a tagi hitelből eredő visszafizetési kötelezettsége, csak már nem tagi kölcsönként, hanem független fél által nyújtott kölcsönként.

A társaságnak a szabad rendelkezésű pénzeszközeiből kell a hitelt visszafizetnie, továbbá gondoskodnia kell a hitel kamatának kifizetéséről is (amennyiben a hitel nyújtásakor kamat fizetéséről is megállapodtak a szerződésben).

A kölcsön (tagi kölcsön) visszafizetésével kapcsolatosan semmiféle adófizetési kötelezettség nem keletkezik sem a volt tulajdonosnál, sem a vállalkozásnál.

Természetesen az eladáskor áralakító tényező, hogy a társaságnak a volt tulajdonossal szemben kölcsöntartozása áll fenn.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close