hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beltag személyes közreműködés nélkül, kültag ügyvezetőként?

  • adozona.hu
1

Bt. tagjai alapításkor dönthetnek-e úgy, hogy a kültag lesz a vezető tisztségviselő, ezen felül személyesen közreműködik (tényleges munkát végez), viszont a beltag sem ügyvezető nem lesz, sem más módon nem végez tevékenységet a társaságban, csupán az osztalékra tart igényt? – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

A Polgári törvénykönyv (Ptk.) 3:156. paragrafusa ugyan azt mondja, hogy „a kültag nem lehet a társaság vezető tisztségviselője”, ugyanakkor a Ptk. eltérést engedélyező jellegéből adódóan mégiscsak lehetősége van a tagoknak a társasági szerződésben a kültagot megjelölni vezető tisztségviselőként. Az eltérést ugyanis a törvény nem tiltja – közölte válaszában szakértőnk, aki korábban az Adózónán közzétett cikkében is kifejtette álláspontját a kérdésben.

KATTINTSON! Hogyan lehet a bt. kültagja vezető tisztségviselő? Így változott a törvény

Mivel olvasóinkban ezt követően is kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy lehet-e a bt. kültagja vezető tisztségviselő, ezért az Igazságügyi Minisztérium Gazdasági Kodifikációs Főosztályától kértünk állásfoglalást az ügyben. A szaktárca is megerősítette, hogy lehet a kültag az ügyvezető a cégben.

Ugyanakkor a tagoknak, főleg a beltagnak mérlegelnie kell az ilyen döntéssel járó veszélyt.

A Ptk. azért rendeli az ügyvezetést a beltaghoz, mert ő az a tag a betéti társaságnál, akinek a felelőssége korlátlan, ő az, aki a társaság vagyonából ki nem egyenlíthető kötelezettségeiért a saját magánvagyonával felel. Ez akkor is így van, ha nem ő a vezető tisztségviselő.

Veszélyes helyzetet tud teremteni, ha nem az a személy viseli a korlátlan felelősséget, aki meghozza a döntéseket. A tagok egyike sem kötelezett személyes közreműködésre. Az ügyvezető azonban csak személyesen láthatja el feladatát – írta válaszában szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ha családtag a beltag, akkor felesleges érdemi kockázatokról beszélni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. – alkalmazotti kedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close