114 találat a(z) bt. beltagja cimkére

Nyugdíjas beltag Kérdés

Gyed mellett bt. beltag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozás tevékenységet nem folytat, mert a vállalkozó gyeden van, alkalmazottja pedig nincs. Gyed mellett ez idő alatt lehet-e katás bt. beltagja személyes közreműködés nélkül? Valamint elláthatja-e az ügyvezetői feladatokat, s ha igen, milyen formában a legkedvezőbb? A kültag személyes közreműködő kata hatálya alá tartozó. Vagy az egyéni vállalkozás, mely most tevékenységet nem folytat, kizárja, hogy beltag legyen? Mindez befolyásolja-e a gyedet ? Segítségüket köszönöm.

Katás bt.-beltag/ügyvezető – tevékenység szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja személyesen nem működik közre, a társasági szerződés szerint egyben ügyvezető is. Heti 8 órás foglalkoztatása mellett havi 25 ezer forint katát fizet. Lehetne-e a beltag katás státuszát szüneteltetni, s ebben az esetben milyen módon működhetne a bt., például az ügyvezetői feladatokat megbízási szerződéssel, nulla forintos díjazással el lehetne-e látni, vagy milyen más mód lehetne jelenleg a költségek csökkentésére? Kültag személyes közreműködést végez kata hatálya alatt, havi 50 ezer forintot fizet, más tevékenysége nincs. Köszönöm gyors, segítő válaszát.

Választott képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen biztosítási jogviszonyban láthatóak el az alábbi feladatok? Külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének (GFO:226) képviseletére jogosult tisztsége, aki egyben bt. beltagjaként katás adóalany. Melyek a foglalkoztatás minősége kódok, illetve a biztosítási jogviszony kódjai? Köszönettel a választ.

Bt.-beltag járulékfizetése megbízási jogviszony és ekho mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja más társasággal megbízási jogviszonyban állt, díja a minimálbér összege (149 ezer forint, melyből az adó- és a járulékok levonásra kerültek), valamint ugyanannál a társaságnál ekhós jövedelme is volt (sportedző). A saját bt.-jében tevékenységet nem végzett, bevétele nem volt. Kérdésem, hogy a megbízási szerződés időtartama alatt a saját bt.-jében terheli-e adó- és járulékfizetési kötelezettség? Ha igen, akkor a minimálbér után vagy a növelt járulékalap után kell fizetnie? Válaszát előre is köszönöm!

Rokkantsági ellátás mellett katás bt.-beltag Kérdés

Rokkantsági ellátásban részesülő B2 minősítési kategóriába tartozó magánszemély szeretne katás betéti társaságban beltag lenni, ha ezzel nem veszíti el jogosultságát a rokkantsági ellátásra. Az egészségi állapot mértéke 60%. A rokkantsági ellátás 2015. november hónaptól került megállapításra. Ez megfelel a 2012. évi CXLVII törvény 2. § e) pontjának, és ennek alapján nem főállású kisadózónak minősülne? [Az f) pontnak az állapot mértéke miatt nem felel meg.] Kérdésem, hogy katás bt. beltagjaként nem veszíti -e el jogosultságát a rokkantsági ellátásra? (Úgy tudom, hogy a katás vállalkozó jövedelme bevételtől függetlenül 2019-re 98 100 Ft, illetve 164 000 Ft, attól függően, hogy a tevékenység, amit ellát szakképzettséget igényel-e, így megfelel annak a kereseti korlátnak, hogy három egymást követő hónapban minimálbér 150%-át nem haladja meg a jövedelem. Ez esetünkben a bt. beltagjára érvényes a megadott feltételek fennállása esetén? Köszönettel: Csordásné F. Edit

Egyszemélyes kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: betéti társaság beltagja alapíthat-e egyszemélyes kft.-t? Illetve ha igen, akkor lehet-e munkaviszonyban a kft.-ben? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjas vezető tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjban részesülő vezető tisztségviselő bt. beltagjaként elláthatja-e díjazás és járulékfizetés nélkül az ügyvezetői teendőket abban az esetben, ha egy másik részben saját tulajdonában lévő bt.-ben a személyes közreműködést munkaviszonyban látja el? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjas foglalkoztatott és társas válalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja a 2019. évi új szabályok alapján lett nyugdíjas munkavállaló. Korábban is nyugdíjasként dolgozott, teljes munkaidőben. Beltagként hogyan változik a biztosítási jogviszonya, és kell-e a 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?

Nyugdíjas bt.-beltag munkaviszonyban Kérdés

A nyugdíjas bt.-beltag ügyvezető eddig megfizette az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Létesíthet-e munkaviszonyt (nincs a társasági szerződésben megjelölve) a bt.-ben, s ha igen, akkor továbbra is meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Bt -beltag megbízási jogviszonyban és munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja a társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látja el a társasági szerződés szerint. Emellett olyan tevékenységet végez a cég, amihez szakképzettség kell, ez a szakképzettség a beltagnak van meg. Kérdésem, hogy lehet-e a beltag a saját cégében egyszerre megbízási jogviszonyban (megbízási díj ellenében) és 8 órás munkaviszonyban is az adott szakképzettséget igénylő tevékenység ellátására? Máshol már megszűnt a munkaviszonya. Ha lehet, ki köt vele munkaszerződést? Saját maga vagy esetleg a kültag, bár ő nem vesz részt a cég életében tevékenyen. Köszönöm a segítségét! Tisztelettel: L. Andrea

Katás jövedelem nők kedvezményes nyugdíjában részesülőknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíjában részesülő katás bt. beltagjának jövedelme is maximum a minimálbér 18-szorosa lehet a nyugdíj szüneteltetése nélkül? Köszönettel.

Nyugdíjas beltag munkaviszonyban 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy betéti társaság, amelynek a beltagja öregségi nyugdíjas.A társaság jelenleg a társaságiadó-törvény hatálya alá tartozik, és több ügyfele van. 2019. január 1-jétől a beltag munkaviszonyt létesítene egy másik társasággal, ugyanakkor a bt. ezzel az időponttal áttérne a katatörvény hatálya alá. Kérdéseim: 1./ Elfogadható-e, hogy a jövőbeni munkáltató jelenleg az egyik megbízója a bt.-nek, amellyel vállalkozói jogviszonyban áll? Egy estleges NAV-ellenőrzés nem minősíthet át ezt a jogviszonyt visszamenőlegesen munkaviszonnyá? 2./ Tekintettel arra, hogy a bt. továbbra is működne, a bt. beltagja után 25 ezer forint katát kell-e fizetni, és terheli-e a 2019-től havi 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíjas bt.-beltag munkaviszonyban Kérdés

Kedves Szakértő! Jelenleg a nyugdíjas beltag, aki személyesen közreműködő és ügyvezető is, a személyes közreműködésre tekintettel vesz ki jövedelmet a cégből. Lehetséges-e, hogy munkaviszony keretében lássa el mind az ügyvezetést, mind pedig a személyes közreműködést? Igazán ez jövő évtől lenne aktuális, mert akkor változik a nyugdíjas munkavállalók járuléka. Amennyiben lehetséges, szeretnénk kihasználni a kedvezőbb adózást. Köszönettel várjuk a választ.

Bt.-beltag alkalmi munkavállaló a saját társaságában? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt.-nek egy beltagja, és két kültagja van. A társasági szerződés szerint a tagok a tagokkal való külön megállapodás keretében működhetnek közre személyesen a társaságban. A beltag ez idáig megbízási szerződés keretein belül látta el a társaság adminisztrációs, könyvelési feladatait, valamint a bt. képviseletét. A bt. képviseletének kivételével a felsorolt feladatait végezheti alkalmi munkavállalóként? A nők kedvezményes nyugdíjában részesül. Köszönöm válaszát: Zsuzsa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Egyházi szervezet számlakibocsátása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close