Alapítvány létrehozásának, működtetésének lépései – példával

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
1

Az elmúlt hónapokban sok szó esett olyan beteg gyermekek megsegítéséről, akik érdekében egy ország összefogott, hogy meg tudják venni a világ eddigi legdrágábbnak számító gyógyszerét. Ezekben az esetekben a szülők egy-egy gyermek megsegítésére alapítványt hoztak létre, és ezen a civil szervezeten keresztül gyűjtötték a pénzt. Cikkünkben olvasónk kérdései alapján mutatjuk be, mit kell tudni az alapítvány létrehozásáról, működtetéséről, valamint a kifizetések adókötelezettségéről.

Alapítványt beteg gyermekek esetén valóban lehet akár gyógyszer megvásárlására is létrehozni, vagy annak közreműködésével gyógyászati segédeszközök, gyógykezelések finanszírozására gyűjteni. A legfontosabb, hogy az alapítvány gazdasági tevékenység folytatására nem alapítható. Az alapító okiratban meg kell határozni egy tartós célt, amelynek a folyamatos megvalósítását lehet finanszírozni. Ha egy beteg emberről beszélünk a cél például „XY gyógykezelésének, rehabilitációjának támogatása, egészségmegőrző tevékenységek, kezelések támogatása, gyógykezelése, rehabilitációs költségeinek támogatása” lehet.

Olvasónk szeretne létrehozni egy alapítványt, amely egy súlyosan beteg személy számára gyűjtene adományokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben szakértőnk pontról pontra megválaszolja a felmerülő kérdéseket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
balla12

"Viszont a közhasznúság elnyerésével tud egy alapítvány adókedvezményekhez jutni, például, csak ilyen alapítvány gyűjtheti az szja 1 százalékát."

Az adó 1%-ának gyűjtésének nem feltétele a közhasznú jogállás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi mentesség

Nagy Norbert

adószakértő

Bérlemény felújítása

Nagy Norbert

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X