hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó- és járulékbevallások kényszertörlési eljárás alatt és után

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A kényszertörlési eljárás feltételeit és az eljárás egyes szakaszaiban beadandó bevallási kötelezettségekről készítettünk összefoglalót sorozatunk első részében.

2014. július 1-jétől vezette be a jogrendbe a jogalkotó a kényszertörlés intézményét, melyet az egyes törvényeknek az új polgári törvénykönyv hatályba lépésével összefüggő módosításairól szóló 2013. évi CCLII. törvény 112. § (44) bekezdése iktatott be a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvénybe (Ctv.).

Mikor indulhat kényszertörlési eljárás?

A Ctv. 116. § (1) bekezdése értelmében a cégbíróság kényszertörlési eljárás megindítását rendeli el, ha a céget megszűntnek nyilvánítja [116. § (1) a) pont], vagy ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be és törlése iránt kérelmet nem terjesztett elő [116.§ (1) b) pont], illetve ha a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs helye [116. § (1) d) pont].

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 12. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a kényszertörlési eljárás esetén a kényszertörlési eljárás kezdő időpontjától a bevallási kötelezettséget a vezető tisztségviselő, annak hiányában – ha a kényszertörlési eljárást végelszámolás előzte meg – a volt végelszámoló teljesíti, továbbá gyakorolja az adózót megillető jogokat.

A kényszertörlési eljárással kapcsolatos szabályokat a már említett Ctv. és Art. mellett a végelszámolás számvitelei feladatairól szóló 72/2006. (IV. 3.) kormányrendelet tartalmazza.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, milyen bevallásokat kell benyújtani a kényszertörlési eljárás egyes szakaszaiban!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs