hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Varga: 550 milliárd forinttal többet adóztunk tavaly

  • Adózóna

Tavaly az adó- és adójellegű bevételek az összes főbb adónemnél jelentősen, összesen mintegy 550 milliárd forinttal meghaladták a tervezetteket – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatóból.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint az adósságráta tovább mérséklődött: 2014-hez képest 0,9 százalékponttal a GDP 75,3 százalékára. Arra is kitért, hogy a devizaadósság részaránya az előző évhez képest 4,5 százalékponttal 35,3 százalékra csökkent az államadósságon belül, így az államháztartás finanszírozása mára sokkal egészségesebbé, kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá vált.

Az előzetes várakozásoknál jóval kedvezőbben, a GDP 1,9 százalékára teljesült a kormányzati szektor hiánya – ismertette a miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel nyilvánosságra hozott adatait. A másik fontos mutató, az államadósság pedig a GDP 75,3 százalékára csökkent.

A kormányzati szektornak a GDP arányában 2,4 százalékosra tervezett hiánya 2015-ben fél százalékponttal kedvezőbben alakult – mutatott rá a miniszter.

Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2016-ra a GDP 2 százaléka. A kormány hazánk gazdasági szuverenitásának erősítése érdekében elkötelezett az államháztartási hiány és az államadósság további, folyamatos csökkentése mellett – szögezte le a tárcavezető. A 2017-es költségvetési tervezés pedig ennek maximális figyelembevételével, a kormányzati politikával teljesen összhangban zajlik.

A KSH a korábbi évek gyakorlatának megfelelően március 31-én megküldte az államadósságra és az államháztartási hiányra vonatkozó adatokat az úgynevezett EDP-jelentésben az Európai Unió statisztikai hivatalának – tájékoztatott Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár. Ennek alapján az Eurostat április végén nyújtja be a tagállamokról szóló jelentését az Európai Bizottságnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérjegyzék küldése e-mailben

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállalótól letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Folyamatos munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X