hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem! Újdonságok a társasági adóbevallásban, itt a fogódzó

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
2

Elérhető a NAV holnapján a 1329-es társasági adóbevallási nyomtatvány és a kitöltési útmutató. Cikkünkben azokra az újdonságokra hívjuk fel a figyelmet, amelyekkel a 2013. adóévi adóbevallásban találkoznak először a vállalkozások.

Elsőként érdemes áttekinteni a társasági adóalapot érintő szabályokat. Annak a vállalkozásnak, amely bejelentett részesedéssel rendelkezik, figyelembe kell vennie, hogy ha a vételkor üzleti vagy cégértéket vett nyilvántartásba, akkor a részesedés kikerülésekor, részbeni kikerülésekor vagy értékének csökkenésekor (akkor is, ha értékvesztést számol el a vállalkozás), az adóalapból levonható árfolyamnyereséget csökkenteni, illetve az adóalapot növelő veszteséget növelni kell az üzleti vagy cégérték kivezetése (részbeni kivezetése) miatt elszámolt ráfordítással.

Ha a vállalkozás kisvállalati adó (kiva) alanya részére adott a 2013. adóévben támogatást, az elszámolt ráfordítás nem minősül a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, így azzal minden esetben növelni kell az adóalapot. A kivaalany nyilatkozata arról, hogy a támogatás nélkül az adózás előtti eredménye nem lenne negatív, nem jogosítja fel a vállalkozást, hogy az elszámolt ráfordítással ne növelje az adóalapját. Ezért nincs is értelme ilyen nyilatkozatot kérni a kivaalanytól.

A hosszú lejáratú kötelezettségeken kimutatott nem realizált árfolyam-különbözet címen a korábbi években adózás előtti eredménycsökkentésként vagy -növelésként elszámolt összeggel ellentétes adóalap-módosítást csak akkor lehet, akkor kell 2013-tól figyelembe venni, ha a kötelezettség kikerül a nyilvántartásból. Korábban ezt akkor kellett megtenni, amikor a kötelezettség kikerült a hosszú lejáratú kötelezettségek közül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a 2013. évi társasági adóbevallással kapcsolatos további fontos tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves JNT!
Kérdésére Pölöskei Pálné a következő választ adta:
Igen, nem kell nyilvántartást készíteni, de ez nem jelenti azt, hogy az alkalmazott ár szokásos piaci árként elfogadott. Ha nem szokásos piaci áron kötnek szerződést egymással az állam többségi befolyása révén kapcsolt vállalkozásnak minősülő adózók, akkor az adózás előtti eredményt az általános szabályok szerint módosítaniuk kell, illetve lehet.

JNT

A 22/2009 PM rendelet a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről nyilvántartási kötelezettséget ír elő a transzferárakra vonatkozóan. A rendelet (2) bekezdése hivatkozik a Tao tv. 18. §. (5) bekezdésére: „Az e rendelet szerinti nyilvántartási kötelezettség terheli a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao.) 18. § (5) bekezdésében felsorolt adóalanyt…”

A Tao 18.§ (5) bekezdése így szól: „Az adóév utolsó napján kisvállalkozásnak nem minősülő gazdasági társaság, egyesülés, európai részvénytársaság, szövetkezet, európai szövetkezet és külföldi vállalkozó (kivéve a közhasznú nonprofit gazdasági társaságot, és azt az adózót, amelyben az állam rendelkezik közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással), a bevallás benyújtásáig köteles az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet előírásai szerint rögzíteni a szokásos piaci árat, az annak meghatározásánál általa alkalmazott módszert, valamint az azt alátámasztó tényeket és körülményeket”.

Jól értelmezünk-e, hogy az állami tulajdonú cégeknek egyáltalán nem kell transzferár nyilvántartást vezetni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs