hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Taoelőleg-feltöltés adózói döntés alapján – miért érdemes?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk első részében ismertettük, hogy az adózók milyen szabályok alapján dönthetnek akként, hogy a 2019-es adóévük vonatkozásában még teljesítik a társaságiadóelőleg-kiegészítést. A folytatásban annak ismertetésére kerül sor, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel, illetve mire kell figyelniük a feltöltést választó adózóknak.

Kétrészes cikkünk első részében kitértünk arra, hogy mely társaságiadó-alanyokat érint a választás lehetősége, jelen írásunk pedig bemutatja, hogy miért érdemes élni a taoelőleg-feltöltéssel (habár erre a nyári jogszabály-módosítás alapján már nem kötelezettek), illetve milyen eljárási, technikai jellegű előírásokra kell figyelemmel lenni, amennyiben az adózó – választási jogának megfelelően – akként dönt, hogy teljesíti az adóelőleg-kiegészítést.

1. Miért érdemes megfontolni a társaságiadóelőleg-kiegészítés teljesítését?

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) 24/A. § (2) bekezdésének a) pontja 2019. július 23-áig volt hatályban. Az említett rendelkezés tette lehetővé azt, hogy az adózók a társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésével egyidejűleg (is) rendelkezhessenek az adóévi kedvezményezett célra még fel nem ajánlott adóelőlegeiknek a kedvezményezett célra történő felajánlásáról. Ez azt jelentette, hogy az adófelajánlás rendszere a nyári jogszabály-módosításig három lépcsőből áll; az adóalanyok – kedvezményezett célra – rendelkezhettek az adójukról
♦ a társaságiadó-előleg terhére az esedékes előlegfizetési kötelezettség teljesítésére szolgáló határidőt megelőző hónap utolsó napjáig;
♦ a társaságiadóelőleg-kiegészítéskor a társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettségről szóló bevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig a társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettségről szóló bevallásában,
♦ az éves társasági adó terhére (a társaságiadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig a társaságiadó-bevallásban), a tao-törvény 24/A. § (1)–(2) bekezdésében rögzített szabályoknak megfelelően.

Azáltal, hogy 2019. július 24-ei nappal a társaságiadóelőleg-feltöltés kötelezettsége hatályon kívül helyezésre került, a felajánlás második lépcsője megszűnt, tehát a továbbiakban főszabály szerint nincs lehetőség arra, hogy az adózók az előleg-kiegészítésre szolgáló 01-es bevalláson rendelkezhessenek az adóelőleg-feltöltés kapcsán. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy az adózók a 2019-ben kezdődő adóévükben – ha az adóévük utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint 2019. július 24. – akként is dönthetnek, hogy utolsó alkalommal még eleget tesznek az előleg-kiegészítési kötelezettségnek (ami immáron lehetőség), erre irányuló választásuk esetén arra is jogosulttá válnak, hogy a társasági adó feltöltésről szóló ’01-es bevallásukban rendelkező nyilatkozatot tegyenek.

Felmerülhet kérdésként, hogy miért érdemes élni az előleg-kiegészítés lehetőségével. A válasz az adójóváírás jogintézményében keresendő.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogy miért érdemes élni a taoelőleg-feltöltés lehetőségével, illetve ha az adóelőleg-kiegészítést választja, akkor milyen technikai előírásokra kell figyelemmel lennie!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs