hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Taoelőleg-feltöltés adózói döntés alapján – kiket érint?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

2019. október 22-én megjelent az állami adó- és vámhatóság honlapján a 1901. számú bevallás legfrissebb verziója, amelyen külön kódkocka került kialakításra azon adózók számára, akik – bár a megváltozott szabályozás alapján nem kötelezettek – választás alapján mégis úgy döntenek: kiegészítik éves társaságiadó-kötelezettségüket.

Kétrészes cikkünkben kitérünk arra, hogy

» mely társasági adózóalanyokat érint a választás lehetősége,

» miért érdemes élniük a taoelőleg-feltöltéssel (habár erre a nyári jogszabály-módosítás alapján már nem kötelezettek), illetve

» milyen eljárási, technikai jellegű előírásokra kell figyelemmel lenni, amennyiben az adózó – választási jogának megfelelően – akként dönt, hogy teljesíti az adóelőleg-kiegészítést.

Az érintett adózói kör

Első lépésként vizsgáljuk meg, hogy az adózók milyen feltételek teljesülése esetén mentesülnek a társaságiadó-előleg kiegészítése alól!

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 2019. július 24-étől hatályos 29/A § (81) bekezdése szerint a 2019-ben kezdődő adóévtől kezdődően az adózót nem terheli adóelőleg-kiegészítési kötelezettség, feltéve, hogy a 2019. adóéve utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint 2019. július 24-e. Mindez azt jelenti, hogy a naptári év szerint működő adózóknak 2019. december 20-án már abban az esetben sem kell adóelőleg-feltöltést teljesíteniük a 2019-es naptári évük tekintetében, ha előző üzleti éves árbevételük meghaladta a 100 millió forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit jelent a hivatkozott szabály alkalmazása a naptári évtől eltérő üzleti év szerint működő adózók esetében!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close