hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szokásos piaci ár – transzferár-dokumentáció

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Kétrészes írásunk a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentumok formai és tartalmi követelményeit ismerteti.

Az első részben vázoltuk a nyilvántartási kötelezettségre és annak megszegésére vonatkozó előírásokat, most lássuk a dokumentáció tartalmi követelményeit!  

A nyilvántartás

A transzferár-dokumentációnak fődokumentumból és helyi dokumentumból kell állnia, amelyek elkészítése kötelező. A 22/2009. (X. 17.) PM rendelet (régi R.) szerint az adózó választhatott, hogy önálló nyilvántartást vagy közös (fődokumentumból és speciális nyilvántartásból álló) nyilvántartást készít.  

Fődokumentum

A 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet (R.) szerinti fődokumentum lényegesen részletesebb a régi R. szerinti fődokumentumnál, illetve konkrétabban megfogalmazza azt, hogy mit kell bemutatni. Például, a régi R. előírta, hogy a dokumentumnak tartalmaznia kell

a) az ellenőrzött ügyletek általános bemutatását (a jelentősebb ellenőrzött ügyletek felsorolását, például tárgyi eszköz értékesítése, szolgáltatás nyújtása, immateriális javak kifejlesztése, pénzügyi szolgáltatás nyújtása, valamint azok értékének megjelölését),

b) az elvégzett feladatok és a vállalt kockázatok általános leírását, valamint a feladatokban és a kockázatokban az előző adóévhez képest bekövetkezett változásokat,

c) az immateriális javak tulajdonlására vonatkozó információt, valamint a fizetett és kapott jogdíjak ismertetését,

d) a vállalatcsoporton belüli transzferárképzési politikát vagy a transzferárképzési rendszer leírását,

e) a költség-hozzájárulási megállapodásokat, a szokásos piaci árat megállapító határozatokat és a szokásos piaci árra vonatkozó bírósági döntéseket.

Az R. 4. § (2) bekezdése ugyanakkor részletesebb előírást tartalmaz a csoport bemutatására (például a csoport 5 legnagyobb termékéhez és szolgáltatásához, továbbá a csoport forgalmának 5 százalékát meghaladó forgalmú termékéhez és szolgáltatásához tartozó ellátási lánc bemutatását árbevétel szerint, táblázat vagy grafikon formában), illetve ezen termékek, szolgáltatások főbb földrajzi piacainak bemutatására. A csoport bemutatásnak részeként vázolni kell az üzleti évben megvalósult jelentős üzleti átszervezéseket, felvásárlásokat és üzletág-értékesítéseket.

Külön részletes előírás szerint kell bemutatni a csoport immateriális javait illetően a fejlesztés, tulajdonlás és hasznosítás átfogó stratégiáját, a fő kutatás-fejlesztési létesítmények és a kutatás-fejlesztési menedzsment földrajzi elhelyezkedését is.

Ki kell térnie a dokumentumnak a kapcsolt vállalkozások közötti, az érintett üzleti év során bekövetkezett bármely, immateriális jószágban fennálló jelentős érdekeltség átengedésének általános bemutatására, és arra, hogy azok mely kapcsolt vállalkozásokat, országokat érintenek, és ki kell térni az átengedésért kapott vagy nyújtott kompenzációra is.

Ugyancsak részletes előírás vonatkozik a pénzügyi tevékenység bemutatására. Így például be kell mutatni a csoport valamennyi olyan tagjának azonosító adatait, amely a csoport részére központi finanszírozást nyújt, beleértve az országot, amelynek joga irányadó a finanszírozó szervezet működésére, továbbá a szervezet tényleges üzletvezetésének helyét.

Részét képezi továbbá a dokumentumnak a csoport üzleti évre vonatkozó éves konszolidált beszámolója, ennek hiányában egyéb céllal (pénzügy vagy adózási vagy egyéb célból) készített beszámolója, valamint a csoport hatályos egyoldalú szokásos piaciár-megállapítási megállapodásainak felsorolása és rövid bemutatása, továbbá más adózási megállapodások (többek között a feltételes adómegállapítási határozatok), amelyek a jövedelem országok közötti elosztásával kapcsolatosak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit tartalmaz a helyi dokumentum, valamint az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások nyilvántartása!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs