hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szokásos piaci ár: a nyilvántartási kötelezettségről

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2018-tól új rendelet szabályozza a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentum formai és tartalmi követelményeit. Írásunk – a korábbi szabályozással összehasonlítva – a legfontosabb elemeket vázolja.

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségre vonatkozó előírásokat a 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet (R.) részletezi.

Nyilvántartási kötelezettség  

A nyilvántartási kötelezettséget a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 18. § (5) bekezdése írja elő. E szerint nyilvántartási kötelezettsége van a gazdasági társaságnak, az egyesülésnek, az európai részvénytársaságnak, a szövetkezetnek, az európai szövetkezetnek és a külföldi vállalkozónak, ha kapcsolt vállalkozásával köt szerződést és a szerződő fél

» az adóév utolsó napján nem minősül kisvállalkozásnak,

» nem közhasznú nonprofit gazdasági társaság,

» nem az állam rendelkezik közvetlenül vagy közvetve többségi befolyásával.

Ugyanez irányadó

» a belföldi illetőségű adózó külföldi telephelye és kapcsolt vállalkozása közötti ügyletre, ha a belföldi illetőségű adózó nemzetközi szerződés rendelkezése alapján a társasági adóalapját úgy módosítja, hogy az ne tartalmazza a külföldön adóztatható jövedelmet (nem vonatkozik e kivétel a külföldi telephely és az adózó közötti ügyletre),

» a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye közötti ügyletre, ha a belföldi telephely ezen ügylete nemzetközi szerződés rendelkezése alapján nem keletkeztet magyar társaságiadó-fizetési kötelezettséget.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen kivételeket fogalmaz meg a rendelet!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs