hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szokásos piaci ár: a nyilvántartási kötelezettségről

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2018-tól új rendelet szabályozza a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentum formai és tartalmi követelményeit. Írásunk – a korábbi szabályozással összehasonlítva – a legfontosabb elemeket vázolja.

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségre vonatkozó előírásokat a 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet (R.) részletezi.

Nyilvántartási kötelezettség  

A nyilvántartási kötelezettséget a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 18. § (5) bekezdése írja elő. E szerint nyilvántartási kötelezettsége van a gazdasági társaságnak, az egyesülésnek, az európai részvénytársaságnak, a szövetkezetnek, az európai szövetkezetnek és a külföldi vállalkozónak, ha kapcsolt vállalkozásával köt szerződést és a szerződő fél

» az adóév utolsó napján nem minősül kisvállalkozásnak,

» nem közhasznú nonprofit gazdasági társaság,

» nem az állam rendelkezik közvetlenül vagy közvetve többségi befolyásával.

Ugyanez irányadó

» a belföldi illetőségű adózó külföldi telephelye és kapcsolt vállalkozása közötti ügyletre, ha a belföldi illetőségű adózó nemzetközi szerződés rendelkezése alapján a társasági adóalapját úgy módosítja, hogy az ne tartalmazza a külföldön adóztatható jövedelmet (nem vonatkozik e kivétel a külföldi telephely és az adózó közötti ügyletre),

» a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye közötti ügyletre, ha a belföldi telephely ezen ügylete nemzetközi szerződés rendelkezése alapján nem keletkeztet magyar társaságiadó-fizetési kötelezettséget.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen kivételeket fogalmaz meg a rendelet!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close