hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendelkezés a társasági adóról: támogatási célok, igazolások, adójóváírás

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A cikk azt foglalja össze, hogy a 2019. adóévi társasági adóból mely adózók, milyen célra, milyen feltételekkel rendelkezhetnek a társasági adójuk egy részének támogatásként történő juttatásáról és ennek alapján milyen mértékű jóváírásban részesülhetnek. (E lehetőség 2020-tól némileg megváltozott feltételekkel áll fenn.).

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) a 2019. adóévben is lehetőséget adott arra, hogy az adózók rendelkezzenek az adóhatóság felé a fizetendő társasági adójuk legfeljebb 80 százalékának támogatásként történő utalásáról.

Mely adózók élhettek (élhetnek) e joggal? 

A Tao tv. rendelkező nyilatkozattételt az adózó számára tesz lehetővé. A Tao tv. szerint adózónak minősül a Tao tv. 2. § (2)–(4), valamint (6) bekezdésében megnevezett belföldi és külföldi személy, a 2. § (5) bekezdésében meghatározottak kivételével. Ez pedig azt jelenti, hogy minden társasági adóalany – akár belföldi, akár külföldi illetőségű – ha van fizetendő adója, akkor jogosult a 80 százalékának támogatásként történő felhasználásáról rendelkezni, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Milyen célra lehet támogatást nyújtani rendelkező nyilatkozattal?

Rendelkező nyilatkozat a következő célra adható:

♦       a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti megrendelésre vagy nem megrendelésre készült filmalkotás megvalósításhoz, és/vagy  
♦       látvány-csapatsport célját szolgáló beruházáshoz, felújításhoz, képzéshez, utánpótlás neveléshez, személyi jellegű ráfordításokhoz, képzéssel összefüggő feladatokra, versenyeztetéssel összefüggő költségek támogatására, sportcélú ingatlan üzemeltetésének költségeire.  

Az adózó a felajánlásáért és annak pénzügyi teljesítéséért a kedvezményezett szervezet részéről – szponzori szerződés keretében juttatott kiegészítő sportfejlesztési támogatás kivételével – ellenszolgáltatásra nem jogosult.  Ellenkező megállapodás semmis.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy milyen jogi személyek támogathatók, mik a kedvezményezetti támogatás utalásának feltételei, hogyan tehető rendelkező nyilatkozat, továbbá mekkora adójóváírási illeti meg a rendelkező adózót!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close