hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendelkezés a társasági adóról: támogatási célok, igazolások, adójóváírás

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A cikk azt foglalja össze, hogy a 2019. adóévi társasági adóból mely adózók, milyen célra, milyen feltételekkel rendelkezhetnek a társasági adójuk egy részének támogatásként történő juttatásáról és ennek alapján milyen mértékű jóváírásban részesülhetnek. (E lehetőség 2020-tól némileg megváltozott feltételekkel áll fenn.).

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) a 2019. adóévben is lehetőséget adott arra, hogy az adózók rendelkezzenek az adóhatóság felé a fizetendő társasági adójuk legfeljebb 80 százalékának támogatásként történő utalásáról.

Mely adózók élhettek (élhetnek) e joggal? 

A Tao tv. rendelkező nyilatkozattételt az adózó számára tesz lehetővé. A Tao tv. szerint adózónak minősül a Tao tv. 2. § (2)–(4), valamint (6) bekezdésében megnevezett belföldi és külföldi személy, a 2. § (5) bekezdésében meghatározottak kivételével. Ez pedig azt jelenti, hogy minden társasági adóalany – akár belföldi, akár külföldi illetőségű – ha van fizetendő adója, akkor jogosult a 80 százalékának támogatásként történő felhasználásáról rendelkezni, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Milyen célra lehet támogatást nyújtani rendelkező nyilatkozattal?

Rendelkező nyilatkozat a következő célra adható:

♦       a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti megrendelésre vagy nem megrendelésre készült filmalkotás megvalósításhoz, és/vagy  
♦       látvány-csapatsport célját szolgáló beruházáshoz, felújításhoz, képzéshez, utánpótlás neveléshez, személyi jellegű ráfordításokhoz, képzéssel összefüggő feladatokra, versenyeztetéssel összefüggő költségek támogatására, sportcélú ingatlan üzemeltetésének költségeire.  

Az adózó a felajánlásáért és annak pénzügyi teljesítéséért a kedvezményezett szervezet részéről – szponzori szerződés keretében juttatott kiegészítő sportfejlesztési támogatás kivételével – ellenszolgáltatásra nem jogosult.  Ellenkező megállapodás semmis.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy milyen jogi személyek támogathatók, mik a kedvezményezetti támogatás utalásának feltételei, hogyan tehető rendelkező nyilatkozat, továbbá mekkora adójóváírási illeti meg a rendelkező adózót!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Utalványok értékesítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rezsiköltség megosztása a tulajdonosok között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs