hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Országonkénti jelentések cseréje Magyarország és az USA között

  • Kiss Péter adószakértő, OrienTax – Jekkel Krisztina adótanácsadó, OrienTax

A Parlament honlapján elérhetővé vált Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között az országonkénti jelentések (más néven country-by-country report, CbCR) cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló T/3360. számú törvényjavaslat.

A tényleges információcserét illetően a törvényjavaslat konkrétumokat nem tartalmaz, leginkább egy erőteljes szándékot tükröz, amely alapján a magyar és amerikai adóhatóságok megállapodást fognak kötni az adatcseréről. Arra vonatkozóan, hogy ezt a megállapodást mikor és milyen hatállyal kötik meg, egyelőre nincsenek információk.

CbCR kötelezettség az Amerikai Egyesült Államokban rezidens kijelölt vállalat esetén

A jelenlegi szabályok értelmében, amennyiben Magyarországnak nincs hatályos, az illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása az országonkénti jelentés elkészítésére és beadására kijelölt tagvállalat adóügyi illetősége szerinti állammal az adatszolgáltatási pénzügyi év utolsó napjától számított 12 hónapon belül, akkor általános esetben a magyar tagvállalat kötelezett az országonkénti jelentés benyújtására.

Átmeneti szabályként a 2016-ban kezdődő pénzügyi év tekintetében még mentesültek ezek a magyar tagvállalatok az országonkénti jelentés benyújtása alól, ugyanakkor a 2017-es pénzügyi évtől ez a mentesítés megszűnik.

Így tehát, amennyiben a 2017-es pénzügyi évre vonatkozóan a cégcsoporton belül valamelyik amerikai tagvállalat kerül kijelölésre az országonkénti jelentés elkészítésére és beadására, az általános szabály szerint (a magyar és az amerikai illetékes hatóságok közötti megállapodás hiányában) a magyar leányvállalat köteles országonkénti jelentést benyújtani (úgynevezett mögöttes adatszolgáltatás) a pénzügyi év utolsó napjától számított 12 hónapon belül (azaz naptári éves adózó esetén 2018. december 31-ig).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, változtat-e a törvényjavaslat a kötelezettségen!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3