Milyen veszteségek írhatók le a társaságiadó-alapból, és meddig? 2. rész

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Kétrészes cikksorozatunkban a 2015-2023-ban keletkező veszteség (negatív adóalap) felhasználása mellett bemutatjuk, hogy a 2014-ig keletkezett elhatárolt veszteség milyen feltételekkel csökkentheti a társaságiadó-alapot.

Az első részben az átalakulással, egyesüléssel, szétválással (szervezeti változással) létrejött adózókra, a kedvezményezett eszközátruházást alkalmazó adózókra vonatkozó előírásokat, illetve a többségi befolyással rendelkező személy változása esetén alkalmazandó szabályokat ismertettük, a második részben a csoportos társaságiadó-alanynál és tagjainál az elhatárolt veszteség kezelésére, valamint a speciális szervezetekre vonatkozó szabályokat, illetve a vonatkozó átmeneti rendelkezéseket részletezzük.

Az elhatárolt veszteség kezelése csoportos társaságiadó-alanynál és tagjainál

2019. január 1-jétől a csoportos társaságiadó-alany adóévi elhatárolt vesztesége a csoporttagok adóévi negatív egyedi adóalapjainak összegével egyenlő, feltéve, hogy az egyedi adóalapok a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkeztek.

A csoportos társaságiadó-alany az elhatárolt veszteséget az adóalapjának megállapításakor számolhatja az adóalap csökkentéseként, legfeljebb olyan mértékig, hogy az adóalapja az elhatárolt veszteség levonását követően is elérje az adóévben nem negatív egyedi adóalappal rendelkező tagjai elhatárolt veszteség figyelembevétele nélkül számított egyedi adóalapjai összegének 50 százalékát. A csoportos társaságiadó-alany elhatárolt vesztesége a keletkezése adóévében és az azt követő öt adóévben számolható el a csoportos társaságiadó-alany adóalapjának csökkentéseként.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok és gyakorlati teendők – videó és 4 iratminta

A csoporttagok elhatárolt vesztesége a csoporttagság keletkezése előtt keletkezett, még fel nem használt – rendeltetésszerű joggyakorlás betartása mellett keletkezett – negatív adóalap. Ez az elhatárolt veszteség az egyedi adóalapok meghatározásakor vehető figyelembe, a vonatkozó szabályok szerint.

A csoportos társaságiadó-alany és a csoporttagok által érvényesített elhatárolt veszteség mértéke azonban együttesen nem haladhatja meg az elhatárolt veszteség érvényesítése nélküli egyedi pozitív adóalapok összegének az 50 százalékát.

Ha a csoporttag csoporttagsága a jogutód nélküli megszűnéstől eltérő ok miatt szűnt meg, a csoportos társaságiadó-alany tagjává válást megelőzően keletkezett elhatárolt veszteségét a társasági adóról szóló törvény (Tao.) 17. paragrafusában foglaltak figyelembevételével használhatja fel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben felhívjuk a figyelmet a speciális szervezeteket érintő szabályora és a szerteágazó átmeneti rendelkezésekre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5