hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnt a feltöltési kötelezettség

  • adozona.hu

A társasági adózás rendszerében megszűnt az előlegkiegészítési, más néven feltöltési kötelezettség. A feltöltésre azok a kettős könyvvitelt vezető adózók voltak kötelesek –meghatározott kivételekkel –, amelyeknek a megelőző adóévi árbevétele nagyobb volt 100 millió forintnál. A feltöltés határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja, vagyis általános esetben december 20-a volt – írja honlapján a NAV.

2019-ben, ha a 2019-es adóév utolsó hónapjának 20. napja 2019. július 24-ét követő időpontra esik, már nem kell ezzel a kötelezettséggel számolniuk az adózóknak, vagyis

» az adóévben már befizetett előlegeket nem kell az adóévi várható adó összegére kiegészíteniük, és

» erről szóló bevallást sem kell beadniuk [a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 29/A § (81) bekezdés].

Az átmeneti rendelkezés [Tao. tv. 29/A § (82) bekezdés] azonban lehetővé teszi, hogy a korábbi szabályok alapján feltöltésre kötelezett adózók a 2019-es adóévben – a jogszabályváltozás ellenére – önként feltöltést teljesítsenek. Ha az adózó ezt a lehetőséget választja, akkor a korábban hatályos szabályok szerint jár el. Az önkéntes feltöltés választását a „Bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben” elnevezésű 1901 számú nyomtatvány főlapjának D) blokkjában lehet jelölni a „Taoelőleg-kiegészítésre vonatkozó nyilatkozat” mezőben. E mező jelölése esetén a feltöltési kötelezettség feltüntetésére szolgáló sor is kitölthető a bevallásban (vagyis az adózó egy nyomtatványon jelölheti az önkéntes feltöltést és egyben teljesítheti annak bevallását is). Az önkéntes feltöltés teljesítésekor a várható fizetendő adó 80%-ának összegéig az adózó adófelajánlást tehet a 1901 számú nyomtatvány ’RNYIL lapjain.

Az önkéntes feltöltés választására vonatkozó nyilatkozat beadásának jogvesztő határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja (általános esetben december 20-a). Ezt követően a nyilatkozatot nem lehet módosítani vagy visszavonni.

Azoknak az adózóknak nincs teendőjük, amelyek nem kívánnak élni az önkéntes feltöltés lehetőségével. Az utolsó havi, vagy negyedéves előlegüket az általános szabályok szerint kell teljesíteniük (a december havi előleget december 20-áig, az utolsó negyedéves előleget 2020. január 20-áig).

A társasági adó mellett az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója rendszerében is megszűnt a feltöltési kötelezettség. Ezekben az adónemekben nincs mód önkéntes feltöltésre sem. Így ha a társasági adóban élt is ezzel a lehetőséggel az adózó, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában akkor sem kell és nem is lehet feltöltést teljesíteni – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánokirat felülhitelesítése II.

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Cég értékesítése ingatlannal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close