hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánszemélynek nyújtott céges kölcsön: kell-e a kamatkedvezménnyel az adóalapot módosítani?

  • adozona.hu

Szükséges-e a kiva vagy a tao hatálya alá tartozó vállalkozásnak a magánszemély tulajdonosnak nyújtott kölcsön kamatkedvezményével módosítania adóalapját? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A kiva hatálya alá tartozó társaság magánszemély tulajdonosának kölcsönt nyújt. Mivel a kamat mértéke nem éri el a jegybanki alapkamat 5%-kal növelt értékét, a társaság megállapítja és bevallja a kifizetői szja-t. Kiva nem terheli a kamatkedvezményből származó jövedelmet. Kérdéseim: 1. Az éves kiva számításakor az elmaradt kamatbevétellel (jegybanki + 5% - alkalmazott kamatmérték x kölcsön) szükséges-e növelni a kivaalapot a Katv. 20. § (5) bekezdése alapján? 2. Mi a helyzet akkor, ha a tao hatálya alá tartozik a társaság? 3. Szükséges adóalapot emelni az elmaradt kamatbevétellel, ha a társaság megfizeti az szja-t és a szochót? Vagy, ha megemeli az adóalapot az elmaradt kamattal, szükséges a kifizetői adókat is megállapítani és megfizetni a NAV felé? 4. Amennyiben kell növelni a kiva/tao alatt, mert nem a szokásos piaci árat használták, akkor elfogadható-e a számlavezető pénzintézet által nyújtott vállalkozási kölcsönre számított kamat a számítás alapjának?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

1. Az éves kiva számításakor az elmaradt kamatbevétellel (jegybanki + 5% - alkalmazott kamatmérték x kölcsön) szükséges-e növelni a kivaalapot a Katv. 20. § (5) bekezdése alapján?

Az éves kiva számításakor – ha a magányszemély tulajdonos és a társaság kapcsolt vállalkozás a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 4. § 23. pontja szerint – a szokásos piaci kamat és a tag által megfizetett kamat különbözetével (attól függően, hogy a szokásos piaci kamat vagy a fizetett kamat a nagyobb) növelni vagy csökkenteni kell a kivaalapot a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 20. § (5) bekezdése alapján.

2. Mi a helyzet akkor, ha a tao hatálya alá tartozik a társaság?

Ha a társaság a Tao tv. hatálya alá tartozik, akkor a Tao tv. 18. § (1) bekezdés b) pont alapján csak akkor kell módosítani az adóalapot, ha a magánszemély egyéni vállalkozóként részesült a kölcsönben. Ha a magánszemély nem egyéni vállalkozóként részesült a kölcsönben, akkor tao-alanyként nem kell adóalapot módosítania.

3. Szükséges adóalapot emelni az elmaradt kamatbevétellel, ha a társaság megfizeti az szja-t és a szochót? Vagy, ha megemeli az adóalapot az elmaradt kamattal, szükséges a kifizetői adókat is megállapítani és megfizetni a NAV felé?

Ha a társaság kivaalany, akkor a kivaalapot

  • akkor is módosítania (a kérdéses esetben növelni) kell, ha a társaság megfizeti az szja-t és a szociális hozzájárulási adót;
  • az szja-t és a szociális hozzájárulási adót akkor is meg kell fizetni, ha a társaság módosítja (itt növeli) a kivaalapot.

4. Amennyiben kell növelni a kiva/tao alatt, mert nem a szokásos piaci árat használták, akkor elfogadható-e a számlavezető pénzintézet által nyújtott vállalkozási kölcsönre számított kamat a számítás alapjának?

A szokásos kamatot a Tao tv. 18. §-a szerinti módszerek valamelyikével kell meghatározni. A számlavezető pénzintézet által nyújtott vállalkozási kölcsönre számított kamat a szokásos piaci kamatszámítás alapjául akkor vehető figyelembe, ha a magánszemély egyéni vállalkozóként vette igénybe a kölcsönt és körülmények, a feltételek összehasonlíthatók. Egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélynek nyújtott kölcsön esetében a pénzintézet(ek) által magánszemélyeknek nyújtott hasonló kölcsönök kamata alapján határozható meg a szokásos kamat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1