hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közhasznú egyesület tartós támogatása

  • adozona.hu

Milyen adóvonzata van, ha egy kft. tartósan, többmillió forintos támogatást fizet egy közhasznú egyesületnek? Az egyesület oldaláról merül-e fel bármilyen adóvonzat a kapott támogatás után? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Adott egy közhasznú egyesület, amely amatőrök részére nyújt teniszoktatást. Adott egy kft., amely nincs közvetlen kapcsolatban az egyesülettel, de mivel a tulajdonos rajong a tenisz sportért, így elhatározza, hogy támogatni szeretné az egyesületet. A kft. 2018. évi adózás előtti eredménye 80 000 e Ft volt, társaságiadó-fizetési kötelezettsége 7200 e Ft. A terv az, hogy a kft. köt egy hosszú távra szóló támogatási (mecénási) szerződést a közhasznú egyesülettel, melynek értelmében évente többmillió forinttal támogatja az egyesületet, mintegy mecénásként és az egyesület ebből a pénzből tehetséges gyerekek részére biztosítaná a fejlődést, versenyeken való indulást, az edzők fizetését, a szükséges eszközöket finanszírozná. A kérdéseink: 1. Ha a kft. kifizeti ezt a többmillió forintos támogatást, akkor van-e valamilyen hátrányos adóvonzata? Például 30 millió forintos támogatás esetében egyrészt csökkentheti a kft. az adóalapját 30 millió forinttal, mivel elismert költségnek minősül és emellett további 20%-kal (6000 e Ft) a társasági adóját is szintén a közhasznúság miatt. Ezt jól gondoljuk? Ha lehet, akkor a példa szerint kérnénk szépen a választ. 2. Az egyesület oldaláról merül-e fel bármilyen adóvonzat a kapott támogatás után, vagy mivel a közhasznú tevékenysége keretében költi el a pénzt, így a költségek elszámolhatóak a bevétellel szemben? Elegendő a kapott támogatásról igazolást kiállítani vagy számlát kell adni róla (ez utóbbi áfás vagy adómentes legyen)?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) előírása szerint adománynak minősül, ha az adózó közhasznú egyesület közhasznú tevékenységét támogatja és teljesül, hogy a társasági adóban elérhető kedvezményeken kívül ez nem jelent vagyoni előnyt a kft.-nek, a kft. tagjának, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek vagy a természetes személy tag vagy részvényes közeli hozzátartozójának. Nem minősül vagyoni előnynek a kft. nevére vagy tevékenységére utalás. De vagyoni előny például, ha a felsorolt természetes személyek részesülnek kedvezményes teniszoktatásban.

Ha a támogatás adomány, akkor az egyesület igazolása alapján az elismert költség, azaz az elszámolt ráfordítás nem növeli az adózás előtti eredményt. Emellett az adóalap (és nem az adó) csökkenthető a 30 millió forint 20 százalékával, azaz 6000 ezer forinttal, de ha az adózás előtti nyereség kisebb lenne, akkor legfeljebb az adózás előtti nyereséggel. Ez a kedvezmény is az egyesületi igazolás alapján érvényesíthető.

Lehetőség van arra is – ha hosszú távon tervezi a kft. a támogatást – hogy úgynevezett tartós adományozási szerződést kössön az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) szerint. Ennek lényege, hogy a civil szervezet és a kft. írásban köt szerződést és ennek alapján a kft. pénzbeli támogatást nyújt, kötelezettséget vállalva arra, hogy az adományt a szerződéskötés (szerződésmódosítás) évében és az azt követő legalább 3 évben, évente legalább egy alkalommal – azonos vagy növekvő összegben – ellenszolgáltatás nélkül adja. Nem számít ellenszolgáltatásnak, ha a közhasznú szervezet a közhasznú szolgáltatás nyújtása keretében utal az adományozó nevére, tevékenységére.

Ilyen szerződés esetén – amellett, hogy a nyújtott támogatás elismert költség – a támogatás 40 százalékával – a példában 12 000 ezer forinttal, legfeljebb az adózás előtti nyereséggel csökkenthető az adóalap. E kedvezmény érvényesítése esetén azonban számolni kell azzal, hogy növelni kell

– a többletkedvezménnyel (a támogatás 20 százalékával, adott esetben 6000 ezer forinttal) az adóalapot, ha az egyesületet törlik a közhasznúsági nyilvántartásból vagy jogutód nélkül megszűnik, és ezért a kft. nem teljesíti a támogatást, vagy

– a többletkedvezmény kétszerese növeli az adóalapot, ha az adózó bármely más ok miatt nem teljesít a szerződésnek (megállapodásnak) megfelelően.

Az egyesületnél a támogatás (az adomány) az alapcél szerinti tevékenység bevétele, a felmerült költség az alapcél szerinti tevékenység költsége, így ezen adatok nem képezik a társasági adó alapját. Az egyesület társaságiadó-alapja ugyanis a vállalkozási tevékenység adózás előtti eredményének módosításokkal korrigált összege. A vállalkozási tevékenység adózás előtti eredményét pedig az Ectv. szerinti gazdasági-vállalkozási tevékenység adózás előtti eredményének megfelelően kell megállapítani, azzal, hogy nem minősül vállalkozási tevékenységnek az Ectv. szerint gazdasági-vállalkozási tevékenységnek nem minősülő – alapcél szerinti (közhasznú) – tevékenység.

[Tao. tv. 4. § 1/a pont, 7. § (1) bekezdés z) pont és (7) bekezdés, 8. § (1) bekezdés s) pont, 3. számú melléklet A) fejezet 13. pont, B) fejezet 17. pont, 9. § (1)–(1a) bekezdés, Ectv. 2. § 27. pont]
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close