hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Követelésekhez kapcsolódó gazdasági események, adózás

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
2

A követelésekkel sokféle gazdasági esemény történhet: a követelés megszűnik, mert a vevő, az adós fizet, vagy várhatóan nem térül meg, behajthatatlan, elengedik, elévül vagy engedményezi a jogosult. E gazdasági események többségéhez kapcsolódik társasági adó, egyes események pedig érintik a kisadózó vállalkozások tételes adóját vagy a kisvállalati adót, illetve az egyszerűsített vállalkozói adót.

Gazdasági események 

Követelés keletkezése

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) szerint követelésen azok a különféle szállítási, vállalkozási, szolgáltatási és egyéb szerződésekből jogszerűen eredő, pénzértékben kifejezett fizetési igények értendők, amelyek a vállalkozó által már teljesített, a másik fél által elfogadott, elismert termékértékesítéshez, szolgáltatás teljesítéséhez, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, tulajdoni részesedést jelentő befektetés értékesítéséhez, kölcsönnyújtáshoz, előlegfizetéshez (beleértve az osztalékelőleget is) kapcsolódnak.

Különféle egyéb követeléseknek tekintendők például a vásárolt követelések, a térítés nélkül és egyéb címen átvett követelések, a bíróság által jogerősen megítélt követelések, a munkavállalói tartozás, a visszatérítendő adó, az igényelt, de még nem teljesített támogatás, az utólag kapott engedmény miatti követelés, a különféle határidős ügyletek alapján járó összeg (Szt. 29. §).

Követelés elengedése

A követelés elengedésekor a könyv szerinti értékét a jogosult egyéb ráfordításként, az adós

› ha beszerzett eszközhöz nem kapcsolódik egyéb bevételként,

› ha eszközhöz kapcsolódik, akkor halasztott egyéb bevételként

számolja el [Szt. 81. § (3) bekezdés l) és (4) bekezdés a) pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a követelés engedményezésére és a számviteli törvény szerint behajthatatlan követelésre vonatkozó fontosabb előírásokat, valamint a követelésekkel kapcsolatos főbb adózási kérdéseket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Elnézését kérjük a tévedésért. A cikkhez hibaigazítást adtunk ki.
Köszönjük észrevételét.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

kakuke

A számviteli törvény fent hivatkozott §-a 2015. július 4-től hatálytalan. A cikket nem olvastam tovább és a többi jogszabályi hivatkozást sem néztem meg, mert a lektorálás nem az érdeklődő olvasó feladata. K.E.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs