hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könnyen bukhat a transzferár dokumentációjával

  • Kneitner Lea, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

A transzferár-dokumentációkkal kapcsolatban számos bírósági ügy született, ezek közül mutatunk be egyet, leírva a szabályokat is.

Jogeset

Az A társaság részben a vele korábban munkaviszonyban álló vezetőket kölcsönzött vissza a B társaságtól. A B társasággal az egyes magánszemélyekre vonatkozóan egyedileg kötött munkaerő-kölcsönzési megállapodások és azok módosításai (a módosításokra kizárólag a negyedévente fizetendő kölcsönzési díjak változtatása miatt került sor), illetőleg a transzferár-dokumentáció tartalmazta a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó alapvető szabályokat. A szerződések 8.1. pontjában határozták meg a felek a munkaerő-kölcsönzési díjat, ugyanitt megállapodtak továbbá abban is, hogy esetenként kölcsönzési sikerdíjat is kikötnek. Minden szerződéshez kapcsolódóan készült egy „Kalkuláció" megnevezésű dokumentum, amely meghatározta azokat az évközi elérendő gazdasági eseményeket, melyek teljesülése esetén a szerződésekben hivatkozott kölcsönzési sikerdíj is számlázható lesz. A kitűzött célok teljesítéséről minden egyes szerződéshez kapcsolódóan készült egy teljesítésigazolás.

A kölcsönzési díj jelentősen meghaladta a kölcsönbeadó a B társaságnál felmerült bér- és járulékköltségek szokásos haszonnal növelt összegét, mely szokásos haszon 4,5 százalékos mértékét a transzferár-nyilvántartás tartalmazta, melyet felperesi társaság nyilvántartásában 4,5 százalékos mediánban, részletes elemzés alapján saját maga állapított meg. A kölcsönzési díjon felül tehát további jelentős összegű sikerdíjról szóló számlákat is benyújtott a B társaság az A társaságnak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen jogi kifogást talált a bíróság a transzferár-dokumentációban!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Biztosítás, hitelközvetítés bevétele

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31