hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérdések a fejlesztési tartalék képzésével kapcsolatban

  • adozona.hu

Ruszin Zsolt a FairConto Zrt. fő részvényese levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez és a PM több vezetőjéhez annak érdekében, hogy választ kapjon a fejlesztési tartalékképzés kapcsán felmerült – sokakat érintő – kérdéseire.

Tisztelt Miniszter úr!

Bevallom őszintén: felháborít, hogy a kormány mit művelt a fejlesztési tartalékképzés kapcsán, az alábbi Tao. tv. szakaszokkal.

A kormány több tagja is deklarálta, hogy a járványügyi védekezést nem segélyezéssel, hanem a beruházások ösztönzésével kívánják elősegíteni. Ennek keretében 50 százalékról 100 százalékra módosították a fejlesztési tartalékképzést, ami nem adókedvezmény, hanem adóhalasztás. Eközben elismerték, hogy a vállalkozások nem tudnak megfelelni a beszámolókészítés és éves adóbevallás határidejének, így ezeket a határidőket kitolták szeptember 30-ára.

Ezt követően az alábbi szakaszokból – és a NAV eljárását ismerve – úgy látszik, hogy a beruházásra képes vállalkozásoktól, akik nem tudták 2020. június 10-éig elfogadni a beszámolójukat, azoktól a 100 százalékos fejlesztési tartalékképzést mégis megvonják, kivéve azoknál, akik meghamisították a nemrég elfogadott beszámolójuk dátumát 2020. június 10-ére, vagy az előtti dátumra. Ezzel a Pénzügyminisztérium okirathamisítást sugall éppen az elesett, de beruházásra még hajlandó cégek körében!

Az ilyen szabályozás minősítése a választópolgárokra tartozik.

A magam részéről azt gondolom, hogy ezeket az átmeneti szabályokat fel kell oldani úgy, hogy azon vállalkozások is jogosultak legyenek a 100 százalék fejlesztési tartalékképzésre, ha nem volt elfogadott beszámolójuk 2020. június 10-én. A beszámolók dátumozásának meghamisítását sugalló szabályok hatályon kívül helyezését a Pénzügyminisztériumnak kell kezdeményeznie!

Tao. tv. 29/A §
(90
) *  E törvénynek az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló 2020. évi XLVI. törvénnyel módosított 7. § (1) bekezdés f) pontját – ha a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről szóló kormányrendelet alapján erre még nem került sor – az adózó a 2019-ben kezdődő adóévre -– figyelemmel a (91) és (92) bekezdésben foglaltakra – választása szerint alkalmazza.

(91) *  A (90) bekezdés szerinti választás esetén, ha az adózó a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan a (90) bekezdés hatálybalépésének napjáig már nyújtott be társasági adóbevallást, és a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan elfogadott számviteli beszámolóval rendelkezik, akkor az éves társasági adóbevallást 2020. szeptember 30-ig az adózás rendjéről szóló törvény szerint önellenőrzi, és ezzel egyidejűleg a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozó, elfogadott számviteli beszámolója tekintetében a számviteli ellenőrzés szabályai szerint lekötött tartalékot képez.

(92) *  A (90) bekezdés szerinti választás esetén, ha az adózó a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan a (90) bekezdés hatálybalépésének napjáig társasági adóbevallást nem nyújtott be, de a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan elfogadott éves beszámolóval rendelkezik, akkor a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozó, elfogadott számviteli beszámolója tekintetében a számviteli ellenőrzés szabályai szerint lekötött tartalékot képez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close