hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Energiahatékonysági adókedvezmény elektromos autóknál

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

A Tao. tv. 22/E § (1) bekezdése értelmében az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén az üzembe helyezést követő adóévben – vagy döntése szerint az üzembe helyezés adóévében – és az azt követő öt adóévben.

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) tartalmazza az adókedvezmény igénybevételének részletszabályait.

A kizárólag elektromos erőforrással, villanymotorral rendelkező autók terjedése miatt a jogalkalmazás során egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a kérdéssel, hogy elektromos személygépkocsi vásárlása esetén igénybe vehető-e az említett adókedvezmény.

Cikkünk első részében áttekintjük a vonatkozó jogszabályi környezetet, a második részben pedig arra keressük a választ, hogy alkalmazható-e a Tao. tv. 22/E § szerinti adókedvezmény elektromos személygépjármú beszerzése esetén.

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak, felújításnak minősül az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (Ehtv.) szerinti energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, felújítás, amely révén az Ehtv. szerinti végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor (Tao. tv. 4. § 11a. pont). Az Ehtv. 1. § 32. pontja szerint végsőenergia-fogyasztás: az ipar, a közlekedés, a háztartások, a szolgáltatások és a mezőgazdaság számára szolgáltatott energia, az energiaátalakítási ágazatnak és az energetikai iparnak szolgáltatott energiaszállítás kivételével.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az adókedvezmény mértékét, valamint, hogy mikor vehető igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás címen adókedvezmény! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Jelenleg több olyan auditor van, aki a TESLA-t elfogadja energiahatékonysági beruházásnak, a szakvélemény pedig jó drága.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close